Live: Grammy-gaalassa show’ta, säihkettä ja kyyneliä

14.02.2011

Vuotuiset Grammy-palkintojen jakoseremoniat olivat periamerikkalainen spektaakkeli, mutta hienovireisyydellekin oli hieman tilaa.

Teksti Pasi Tuominen, kuvat Live Nation ja Warner

Los Angelesin aikaa sunnuntaina iltapäiväviideltä alkanut varsinainen gaala oli pääosin show’ta, sillä Grammyista peräti 98 kappaletta oli jo jaettu. Aikaisemmassa sessiossa jaettiin pystit vähemmän mediaseksikkäiksi käyneissä musiikinlajeissa kuten jazzissa, bluesissa, gospelissa ja countryssa.

Staples Centerin lavalla riitti ylenpalttisesti tyhjänpäiväistä poppia, värivaloja ja monikymmenpäisten tanssiryhmien synkronisoitua liikehdintää.

Eniten huomiota pyrki saamaan luonnollisesti Lady Gaga. Hän saapui lavalle munasta kuoriutuen kuin alleviivatakseen syntymäteemaa kappaleella Born This Way. Harsopuvut näyttivät olevan asustuksessa tällä kertaa kova sana.

Katy Perry keikkui lavan yllä keinunomaisessa rakennelmassa. Ympärillä roikkuviin valtaviin lakanoihin projisoitiin elävää kuvaa, mikä loi hienon vaikutelman kappaleeseen Not Like the Movies. Sitä seurannut Teenage Dream sen sijaan oli tuttua, höyhenenkevyttä poppia.

Sensuroitu riikinkukko

Huomattavasti rajumpaa lavatyöskentelyä tarjosi brittibändi Muse (kuvassa alla). Uprising-biisin aikana tapahtui järjestyshäiriöitä, jotka tosin lähes heti paljastuivat lavastetuiksi. Muse teki lisäksi melkoisen tempun napattuaan parhaan rock-albumin (The Resistance) Grammyn legendojen kuten Neil Youngin, Tom Pettyn ja Jeff Beckin nenän edestä.


Ratkiriemukas Cee Lo Green oli vaikeuksissa, sillä biisi Fuck You on sanoitukseltaan aivan liian roisi amerikkalaiseen valtavirtaan. Nyt kappale vääntyi muotoon Forget You. Riikinkukkoasuun sonnustautuneen artistin esitykseen yhtyi näyttelijä Gwyneth Paltrow, joka on hiljattain suoriutunut kantrilaulajan roolissa elokuvassa Country Strong.

Vanhoista parroista lavalla kävivät Bob Dylan ja Mick Jagger. Dylan veti Maggie’s Farm -klassikon Mumford & Sons- ja The Avett Brothers -yhtyeistä kootun kielisoitinarmeijan säestyksellä. Jagger puolestaan heitti Solomon Burke -tribuutin kappaleella Everybody Needs Somebody (To Love). Illan toinen artistitribuutti omistettiin Aretha Franklinille. Aretha ei päässyt toipilaana paikalle, mutta lähetti tilaisuuteen pirteät videoterveiset.

Gaalan hienovireisin esitys nähtiin illan loppupuolella. Norah Jones (laulu), John Mayer (akustinen kitara ja laulu) ja Keith Urban (akustinen kitara ja laulu) heittivät pelkistetyn upeasti Dolly Partonin kantristandardin Jolene.

Tämä tuli niin äkkiä…

Artistien ja bändien kiitospuheet olivat tavalliseen tapaan itkuisia vuodatuksia perheille, tuottajille ja jumalalle. Harvalla oli mitään erityistä sanottavaa. Joitain mielenkiintoisiakin hetkiä koettiin.

– Minulla on aina ollut unelma, että voin olla millainen ikinä haluan. En ole uskonut olevani supertähti, mutta sain voimaa, kun lauloin ajatellen Whitney Houstonia, Lady Gaga lähetti terveisiä hakiessaan Grammya parhaasta pop-laulusuorituksesta.

Train-yhtye puolestaan vastasi illan parhaasta sivalluksesta.

– Kiitokset Justin Bieberille, kun et ole bändi tai duo, Trainin laulaja Pat Monahan veisteli kädessään palkinto parhaasta pop-bändi/duoesityksestä. Pysti tuli kipaleesta Hey, Soul Sister.

Koko rahan edestä

Los Angelesin Staples Centerissä sunnuntaina pidetty Grammy-tapahtuma kesti yhteensä huimaavasti lähes kahdeksan tuntia. The Recording Academy jakoi palkinnot kaikkiaan 109 eri kategoriassa.

Nashvilleläinen Lady Antebellum kokosi Need You Know -hittinsä avulla peräti viisi Grammya. Lady Gaga, Jeff Beck, John Legend ja Jay-Z palkittiin kolmella.

Katso tästä täydellinen voittajalista.

Lisää luettavaa