”Man Helsinki gig was sold out and rock n roll n shit”, tuumasi Reggie Watts keikastaan

Reggie Watts heitti Tavastialla päräyttävän setin, joka jätti odottamaan koomikon toista tulemista.

Teksti ja kuvat: Tuukka Hämäläinen

Reggie Watts
Tavastia, Helsinki
28.1.2012

Reggie Watts jos kuka on uniikki tapaus. 40-vuotias brooklyniläinen koomikko yhdistelee beatboxia, stand-upia, a cappellaa ja huumorimusiikkia – ja valtaosa materiaalista syntyy improvisoidusti keikkatilanteessa. Moinen konseptien sekamelska olisi riski, ellei Watts hallitsisi suvereenisti kaikki pelikenttänsä.

Tavastian keikka aloitti Wattsin kiertueen, joka jatkuu Berliinin kautta San Franciscoon ja Oaklandiin. Materiaali oli enimmäkseen uutta, vaikka joitakin pätkiä saattoi ahkeran YouTube-kahlauksen perusteella tunnistaakin.


Watts avasi keikan pitkällä stand up -pätkällä, jonka haahuileva vitsi ei koskaan saanut päätöstään. Sitä seurasivat loop-pedaalilla toteutetut improkappaleet ja koskettimienkin ääreen koheltava artisti ehti välillä istuutumaan. Wattsin lavakattaus on minimalistinen, eikä esimerkiksi tietokoneita tai kummoisia efektivehkeitä tarvita.

Myös suurin osa varsinaisesta komediasta välittyi ja loppuunmyyty Tavastia oli paikoin tukehtua nauruun. Wattsin tapa yhdistellä humoristista lyriikkaa sanattomaan haahuiluun oli paikoin hieman epäselvää, mutta voittopuolisesti joka vitsi osui ja upposi.

Suuret artistit saivat kyykytystä, etunenässä Radiohead, jonka parodioinnista Watts tunnetaan. Myös hittiartistit Lady Gagasta Nickelbackiin kuulivat kunniansa rivien välissä, etenkin kappaleessa, joka artistin itsensä mukaan oli ”kollaasi kaikista mainituista artisteista”. Watts osasi imitoida osuvasti myös autotune-vonkumista.

Suomalaisetkin saivat luonnollisesti osansa. Watts mainitsi Nokian, mutta kieltäytyi mainitsemasta muita asioita, joista suomalaiset tunnetaan maailmalla, sillä niillä ”on tekemistä aseellisen puolustuksen kanssa”.

Encoreineen show kesti reilut puolitoista tuntia, eikä kyllästymiselle ollut sijaa. Aina kun johonkin luuppaavaan biisiin ehti tuudittautua, alkoikin uusi vaihe kappaletta tai kokonaan uusi juttu. Osittain improvisoituja kappaleita on hankala listata, mutta erityisesti rönsyilevä balladi Get My Fuck On sai yleisön sekaisin. Myös monimutkaisten scat-pätkien huudattaminen yleisöllä oli nerokas veto.

Keikan jälkeen Watts tuli juttelemaan faniensa kanssa ja kirjoittelemaan nimmareita. Twitterissä mies itse kirjoitti Tavastian keikasta seuraavasti:

Man Helsinki gig was sold out and rock n roll n shit. Finns give it up hard when they do!:) The after hang was great too!! So much love.