Menneen ajan glamouria tihkuva Chisu hurmasi täpötäydessä The Circuksessa

Muusikko lopetti pitkän keikkataukonsa ja esitti platinaa myyneen Polaris-albuminsa kappaleita.

Chisu
The Circus, Helsinki
4.3.2016

Teksti: Elisa Helenius, kuvat: Eira Heinämies

The Circuksessa riittää tungosta ja kuhinaa. Helsinkiläiseen yökerhoon on pakkautunut tuhatviisisataa kuulijaa. Yleisössä voi aistia sekä innostusta ja hilpeyttä tulevasta keikasta että ärtymystä pitkistä jonoista narikkaan ja siitä että moni joutuu ihmismäärän takia katsomaan Chisua varsin kaukaa.

Ei ole mikään ihme, että keikka on loppuunmyyty. Chisu on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa suosittujen suomalaisartistien joukossa, ja hänen yleisönsä koostuu hyvin monenlaisista ihmisryhmistä. Sen lisäksi kyseessä on ensimmäinen kerta kun hänet nähdään livenä lähes neljän vuoden keikkatauon jälkeen.

Edellinen levy Kun valaistun ilmestyi vuonna 2011, ja sen uusintaversio Kun valaistun 2.0 näki päivänvalon seuraavana vuonna. Sen jälkeen Chisu jäi keikkatauolle. Hän on saanut puolisonsa, valo- ja lavastussuunnittelija Mikki Kuntun kanssa lapsen lokakuussa 2014.

Chisu eli Christel Sundberg julkaisi neljännen popmusiikkia sisältävän albuminsa Polariksen viime lokakuussa. The Circuksen keikka on ennakkonäytös 18.3. Savonlinnasta starttaavalta Polaris Tourilta.

34-vuotias artisti on palannut lavoille itsevarmana ja upeana. Hän teki suuren vaikutuksen jo television välityksellä esiintyessään helmikuussa Uuden Musiikin Kilpailun väliaikashow’ssa. Hän esitti pitkälettisten taustatanssijoiden kanssa uudenlaisen, konemaisen säksättävän version Marion Rungin euroviisukappaleesta Tipi-tii ja jatkoi omalla Tähdet-kappaleellaan.

Uuden Musiikin Kilpailussa Chisu oli pukeutunut valkoiseen, tiukkaan haalariasuun. Hän veti tanssijoiden ja mieskuoron kanssa niin viileän, seksikkään ja taiteellisen show’n, ettei sellaista ole Suomessa ennen nähty – lähimmät vertailukohdat voisivat olla Kylie Minogue ja Madonna.

SAMSUNG CSC

Tosin sillä erolla, että Chisu laulaa suomeksi. Hän on myös säveltänyt, sanoittanut ja tuottanut kaikki albuminsa itse. Helsinkiläisnainen on tehnyt paljon musiikkia myös muille artisteille.

Jokainen Chisun albumi on menestynyt, ja nyt muusikko oli ehdolla kuudessa eri kategoriassa Emma Gaalassa, napaten Kriitikoiden valinta -palkinnon. Suomalaisista artisteista Chisun vertailukohtia ovat esimerkiksi Jenni Vartiainen, Anna Puu, Mira Luoti ja Paula Vesala.

Varttia vaille kymmenen Chisu ilmestyi The Circuksen lavalle neljän miespuolisen soittajan kanssa. Chisu oli jumalatar kultaisessa mekossaan ja syvänpunaisissa huulissaan. Hänessä on vanhanajan diivojen glamouria, mutta hän ei ole silti etäinen kuten tähdet yleensä.

Chisu vangitsi yleisön huomion välittömällä, sydämellisellä ja ilmeikkäällä esiintymisellään. Muusikko liikkui luontevasti lavalla, tanssi elegantisti ja tulkitsi sävykkäästi kappaleensa. Keikka oli täynnä tunnetta, ja sitähän kuuntelijat musiikilta toivovat.

Esitys oli mietitty kokonaisuus, jossa toimivat valoshow, savukoneet, kipinäsuihkut ja kappaleesta toiseen siirtyminen. Mukana olisi tosin voinut olla enemmän myös harvemmin kuultuja kappaleita vanhemmilta levyiltä ja runsaammin niitä vanhoja hittejä. Nyt esityksen muodostivat uuden levyn kappaleet ja muutamat hitit aikaisemmilta levyiltä kuten kappaleet Kerrasta poikki, Baden-Baden ja Sabotage.

Chisun ääntä on välillä kritisoitu hennoksi, mutta ainakin The Circuksessa hän käytti ääntään monipuolisesti ja se taipui niin herkkiin kuin vahvoihin säveliin. Laulujen sanoista oli tosin hankala saada selvää jos seisoi sivussa lavasta. Tämä tosin johtui todennäköisesti lauluäänen hukkumisesta ihmismassaan ja äänentoistolaitteiden hillitystä volyymistä.

Lyriikat ovat tärkeässä osassa Chisun musiikkia. Hänen runolliset, hupsut ja persoonalliset kappaleensa kertovat tarinoita rakkauden hurmasta, kriiseistä selviämisestä, elämäntuskasta, itsenäisistä naisista ja esimerkiksi siitä, kuinka kotimaa kutsuu matkalaista palaamaan (Polaris) tai miten nainen luo oman ihannemiehensä kuin tiedemies Victor Frankenstein (Frankenstein).

Chisun välispiikit olivat aika harvassa ja niissä hän enimmäkseen kehotti yleisöä taputtamaan tai heiluttamaan käsiään ja kyseli, onko hyvä tunnelma. Yleisö vastasi kiihkeästi. Keikan lopuksi Chisu intoutui monisanaisesti ylistämään iltaa ja kuulosti vilpittömän onnelliselta.

Reilu puolitoista tuntia kestäneen keikan päätti odotetusti Polaris-levyn hittibiisi Ihana. Tämä sai riemun repeämään yleisössä. Matkaa oli ihana jatkaa kun oli antanut sydämensä Chisulle.