”Milloin Kallion treenikämpiltä alkaa kuulua tällaista soundia?” – Löydä nämä pohjoismaiset kyvyt ennen muita

Kildaphew, Martine Lund

Teksti: Anna Brotkin

Oslossa juhlittiin viime viikolla uutta pohjoismaista musiikkia viisipäiväisillä By:Larm-showcasefestareilla. Puolen tunnin sloteissa esiintyi toista sataa bändiä ja artistia. Suomalaiset Teksti-TV 666 ja K-X-P erottuivat edukseen joukosta, sillä ne olivat kaikkea muuta kuin festareilla juuri nyt yliedustettu, elektroninen nainen ja läppäri -genre. Tekstareiden keikalla stagedaivattiin ja riehuttiin pitissä, mitä en millään muulla keikalla Oslossa todistanut. Mahtavaa!

Tarjonnan hienoisesta geneerisyydestä huolimatta seasta erottui kultahippusia, mahdollisesti seuraava Ane Brun tai Elliphant. Tsekkaa ainakin seuraavat kuusi artistia, jotka jäivät mieleen By:Larmin tarjonnasta.

kuva: Malin-Charlotte Asgesen
kuva: Malin-Charlotte Asgesen

Gundelach
Norjalainen Kai Gundelach toimi vuosia dj:nä ennen kuin alkoi julkaista omaa musiikkiaan pari vuotta sitten. Livenä Gundelach on vangitseva: minimalistinen ja pimeä setti toimii ja miehen ääni on kuin James Blakella. Biisit täyttävät popstandardeja, mutta ovat samalla myös omaperäisiä. Lisää tätä!

kuva: Sadan Ekden
kuva: Sadan Ekden

Chinah
Tanskalainen elektroninen trio Chinah on lavalla suvereeni ja (mikä ilahduttavaa) myös biisit ovat hyviä. Bändin tyylikkään minimalistista ja silkkisen seksikästä r’n’b:tä voisi verrata The xx:ään tai Jessie Wareen. Bändi tekee musiikkinsa Kööpenhaminan Nørrebrossa. Pistää miettimään, että koska Kallion treenikämpiltä alkaa kuulua tällaista soundia?

Kildaphew
Norjalainen Kildaphew yhdistää solistinsa Danielle Brogdenin räppiä ja laulua bändin elektroniseen soul-r’n’b:hen. Livenä mieleen tulee 2000-alun nu soul. Laulaja on karismaattinen, tyylikkään väsynyt ja flegmaattinen, suorastaan hypnoottisen rauhoittava. Ulkomusiikillisena seikkana mainittakoon että hänellä on myös valtava kampaus.

kuva: Ole Christian Eklund
kuva: Ole Christian Eklund

Liima
Kun yhdistetään tanskalainen Efterklang ja suomalainen perkussionisti Tatu Rönkkö, saadaan Liima. Olin onnekkaasti paikalla, kun kokoonpano soitti ensimmäisen keikkansa Meidän festivaaleilla heinäkuussa 2014, oltuaan ensin viikon keskisuomalaisella mökillä säveltämässä. Nyt Liima on kasvanut tuosta väliaikaisprojektista oikeaksi bändiksi. Mutta hyvä improvisaation tuntu ja kaikki parhaat elementit ovat onneksi tallella: Casper Clausenin eksentrinen livepreesens ja bändin hypnoottiset äänimaailmat naulitsevat kuuntelemaan.

kuva: Thor Halvorsen
kuva: Thor Halvorsen

Eera
Norjalaisen laulaja-lauluntekijä Anna Lena Brulandin johtaman Eeran omaperäisyys syntyy laulajansa hienosta soundista ja melankolisesta rockin ja popin yhdistelmästä. Harvassa ovat myös tämänkaltaiset nainen ja sähkökitara -yhdistelmät. Eeran musiikissa on jotain piinaavan kaunista ja läpeensä surumielistä. Ihanan pohjoismaista. Tyylikkyys ei kuitenkaan mene ylisliipatun puolelle.

kuva: Oeyvind Toft
kuva: Oeyvind Toft

Great News
Länsi-Norjan Bergenistä tuleva Great News esiintyi festarin viimeisenä iltana puoli kolmelta yöllä. Olin nähnyt kymmeniä yhdentekeviä bändejä joten olin jo menettänyt toivoni, mutta niin vain kävi: viimeinen bändi oli yksi festarin parhaista. Livenä kolmihenkinen bändi kuulostaa isommalta kuin todellisuudessa onkaan. Surisevista kitaroista syntyy hieno mantra, joka tuntuu sanovan: kaikki järjestyy.

Bonus: Teksti-TV 666
Kyllä, tältä se näytti.

kuva: Anna Brotkin
kuva: Anna Brotkin