Perkussionisti Tatu Rönkkö esiintyi helsinkiläisen kodin keittiössä – Miten soivat kriitikon korviin kaapinovet ja pasta?

Janne Häkkinen

Tatu Rönkkö Plays Your Kitchen
Yksityiskoti, Kruununhaka, Helsinki
9.12.2014

Tiesitkö, että raaka pasta soi hienosti juomalasissa sheikattuna? Se ja paljon muuta kuultiin eilen, kun perkussionisti Tatu Rönkkö aloitti keittiökeikkojensa sarjan osana We Jazz –festaria.

Konseptin ideana on, että Rönkkö saapuu yksityisten ihmisten keittiöihin ja improvisoi keikan kustakin keittiöstä löytyvillä välineillä. Rönkön omia mietteitä aiheesta voi lukea Rumban sivuilla marraskuussa julkaistusta haastattelusta.

Eilen Rönkkö soitti Ainon ja Oton (joiden sukunimi jätettäköön tässä yhteydessä kertomatta) keittiössä Kruununhaassa. Yleisöä oli paikalla parisenkymmentä henkeä.

Musiikkia syntyi muun muassa uunipelleistä, teräskipoista, vispilöistä, viinilaseista, foliopaperista ja teippirullasta. Kun Rönkkö huomasi puulattian narisevan jalkojensa alla, tuli siitäkin osa rytmistä kokonaisuutta.

Liesituuletin ja auki oleva vesihana toimivat vuorollaan taustamattoina, ja Rönkön oma äänikin kuulosti kaiken muun seassa ensi alkuun joltain keittiövälineeltä. Ehkä maidonvaahdotin?

Kuvat: Janne Häkkinen
Kuvat: Janne Häkkinen

Setti rakentui muistuttamaan jonkinlaista uskonnollista ylistyslaulua, jossa moderni, pirstaloitunut maailma soi arkisten äänten kautta. Vuorottain se kiihtyi tanssittavaksi transsiksi ja vuoroin rauhoittui keskittymään yksityiskohtiin, yksittäisen kipon ulkoreunan soundiin.

Tuhot olivat vähäiset: vain yksi viinilasi särkyi, ja sekin kaiketi hetkenä jolloin Rönkkö oli soittamassa jotain aivan toista keittiön osaa. Mene ja tiedä. Ehkä lasi halusi päättää päivänsä onnellisena päästyään osaksi Rönkön teosta.

Rönkön keikkojen ydin ei ole pelkässä improvisaation kautta syntyvässä musiikissa vaan keikan ainutlaatuisessa tunnelmassa: kun kuppi tipahtaa lattialle tai lasi särkyy, yleisö hätkähtää hieman. Nauraa. Reagoi. Vieraan ihmisen kotona hengailu on osa tapahtumaa, samoin konsertin seuraaminen jossain muualla kuin sille alun perin tarkoitetussa tilassa. Hetkessä on jotain hienon intiimiä.

tatu_plays_kitchen-6

Keittiökeikan konsepti saa myös tajuamaan, kuinka moniin arkisiin ääniin liittyy jokin assosiaatio. Minulle kiinni paiskottava kaapinovi synnytti mielikuvan parisuhderiidasta ja auki kerittävä teippi antoi impulssin ajatella pahvilaatikoita ja sitä, kuinka teippi aina menee mutkalle ja tarttuu itseensä.

Rönkkö jatkaa keittiökeikkojensa soittoa tämän viikon. Kannattaa mennä paikalle katsomaan, mitä tapahtuu. Kannattaa myös tutustua uusiin ihmisiin ympäristössä, johon harvoin käy kutsu: tuntemattoman ihmisen kotona.

Eivätkä We Jazzin eksoottiset keikkapaikkavaltaukset tähän lopu: tänään keskiviikkona 10.12. Jimi Tenor soittaa vallilalaisessa parturissa ja perjantaina ja lauantaina Mopo esiintyy 24 keikan settinsä aikana muun muassa Kampin keskuksen bussilaitureilla, Kolmen sepän patsaalla ja Mechelinin kadun ABC:llä. Yksi keikoista on klo 4 yöllä Elielin aukion taksitolpalla.

Lisätietoa Tatu Rönkön I Play Your Kitchen -sarjan keikoista ja festivaalin muusta ohjelmasta löytyy täältä.