Teksti-TV 666:n ja Lasten hautausmaan pääsiäiskeikka muistutti toimittajalle, miksi se Jeesus kuolikaan

Teksti-TV 666, Lasten hautausmaa
Tavastia, Helsinki
4.4.2015

On pääsiäislauantai, mutta kärsimyksestä ei ole Tavastian yleisön joukossa tietoakaan. Monet ovat iloisessa nousuhumalassa, mutta yhtä moni on suunnattomassa humalassa siitäkin huolimatta, että ensimmäinen keikka on alkanut jo kello 20.30.

Kello on 22.00. Teksti-TV 666 soittaa lavalla, ja äänivalli vyöryy yli yleisön. Ystäväni tunkee kieltään tatuoidun miehen kurkkuun. Heidän kätensä leikkivät hippaa toisensa vyötäröillä.

Kello 20.00 on vielä rauhallisempaa. Yleisöä valuu Tavastialle hitaaseen tahtiin. Monet hymyilevät. On kolmas dokauspäivä, ja monet ovat aloittaneet iloliemen nauttimisen jo aikaisin aamulla. Suurin osa ihmisistä kävelee suoraan baaritiskille, johon muodostuu illan aikana monta komeaa jonoa.

Lasten hautausmaa ei kerää ihan niin suurta yleisöä kuin olisi luullut, mutta silti paikalla on hieman päälle satakunta innokasta. Bändi on napannut nimensä Aapeli Kissala ja Antipatiat -yhtyeen kappaleesta Lasten hautausmaa. Sekin tulee tietenkin keikalla.

WP_20150404_002

Yhtye julkaisi vähän aikaa sitten debyytti-ep:nsä. Se on täynnä musiikkia, joka on sukua niin Mana Manalle kuin Noitalinna huraallekin. Uudemmista artisteista vertailukohdaksi voisi ottaa asenteen puolesta Mirel Wagnerin. Lasten hautausmaan kappaleissa kuolema on jatkuvasti läsnä, ja hymy on korkeintaan groteskin pääkallon virne.

Ihan täysosuma keikka ei ole. Tämä saattaa johtua osittain ajankohdasta. Vaikka Tavastialla on pimeää, suurin osa yleisöstä on tullut katsomaan Teksti-TV 666:n bilesurinaa. Kun ep-mitta täyttyy, Lasten hautausmaankin kappaleet tuntuvat vaipuvan alakuloon.

Keikkaseuralaiseni pakottaa minut ostamaan tiskiltä A-olutta. Tupakkapaikalla hän kertoo, miten Lasten hautausmaa on hyvä, mutta se on niin valtavan paatoksellinen ja alakuloinen, ettei siitä saa ensikoskemalla otetta.

Hän on myös aloittanut pääsiäislauantain jo kello 08.00, ja tunnelma on enemmän rock kuin melankolia.

Ymmärtäähän tuon.

WP_20150404_008

Kun Teksti-TV 666 astelee lavalle, on Tavastian alakerta täynnä. Lasten hautausmaa ja Tekstarit ovat tämän hetken kenties kuumimmat ja kohutuimmat bändit, jos Jukka Nousiaista ja hänen yhtyeitään ei oteta huomioon. Ehkä meillä menee Suomen musaskenessä ihan hyvin. Marginaali on uusi musta.

Jos Nousiaisen Räjäyttäjät sloganinsa mukaan räjäyttää, Teksti-TV 666 viimeistelee äänivallillaan kuulijat atomeiksi. Kitarasoundi on valtava. Piritorilta taivaaseen on pillifarkkukansan tämän hetken party anthem numero yksi. Tavastian lavan viereisen sisäänkäynnin kohdalta näkisi takariviin saakka, mikäli olisi hieman pidempi. Tosin Tekstareiden keikalla tämä ei onnistuisi, sillä käsiä on ilmassa niin paljon.

Eturivi on täynnä hymyileviä ihmisiä. Muutama tosin nojailee kaiteeseen väsyneen oloisesti ja kasvot kohti lattiaa. Heilläkin on silti hymy huulillaan.

WP_20150404_009

Viimeisen kappaleen aikana lavalla on seitsemän kitaristia. Yhtä hyvin heitä voisi olla siellä neljä tai sata, sillä sointi ei Tavastialla muutu. En tiedä, onko kyse sitten miksaajasta vai mistä.

Sillä ei ole kuitenkaan väliä. Soittajat huojuvat musiikin tahdissa epäsymmetrisesti ja törmäilevät toisiinsa.

Rockmusiikki vuonna 2015 voi Suomessa hyvin.

Keikan jälkeen poistuin kohti Hakaniemen Las Vegasin valoja. Savukepaikalla ystäväni hihittää kielikumppaninsa kanssa.

Tämän vuoksi Jeesus kuoli. Jotta me syntiset voisimme elää ja kokea.