10 vuotta skweeen ulvahtelua – tyylisuunnan keskeisimpiin levy-yhtiöihin lukeutuva Harmönia juhlii

07.04.2016

Perttu Häkkisen (aka Randy Barracuda) ja Tatu Metsätähden (aka Mesak) levy-yhtiö Harmönia täyttää 10 vuotta. Vähintäänkin päänsisäisiä maljapuheita pidetään Putte’sin kellarissa Helsingissä 23. huhtikuuta skweeen soidessa.

Juhlissa esiintyvät skweee-termin yhdessä Harmönia-kaksikon kanssa lanseerannut Pavan, Harmönialle levyttänyt Rigas Den Andre sekä illan isännät Boyz of Caligula -nimike suojanaan.

Koska haastattelin Häkkistä loppuvuodesta perusteellisemmissa merkeissä, pyysin häntä tällä kertaa täydentämään aloittamani iltaan liittyvät lauseet.

Harmönian syntyä voisi verrata… kiroukseen, kuten koko skweee-liikkeen syntyä.

Harmönian taipaleen varrella upeinta on ollut… syntetisaattorien vinguttaminen kyvykkäiden yksilöiden seurassa ympäri maailmaa.

Harmönia merkitsee minulle… ”levy-yhtiötä”.

Mutta Harmöniassa on ennen kaikkea kyse… Eero Johannesta lainatakseni ”perusasioista: rakkaudesta, tanssista, siniaalloista.”

Musiikkibisneksen raadollisuus… on minulle täysin vieras asia. En ole eläissäni ollut tekemisissä musiikkibisneksen kanssa.

Kun puhumme skweeestä, puhumme… musiikillisesta viruksesta tai meemistä, joka oman käsitykseni mukaan ilmentyi ensimmäistä kertaa Puolassa 1975. Se kuitenkin eristettiin ja nimettiin vasta 2000-luvun alussa Turussa. Skweeestä on helpompi puhua 20-50 vuoden päästä. Se ei kuulu tähän aikaan.

Skweeen paikka maailmassa… on pieni krypta nuhjuisen baarin alakerrassa, jossa 20-200 huumaantunutta ihmistä huojuu pimeydessä merivuokkojen tapaan pykivän hidastempoisen rytmimusiikin tahtiin. Olen omin silmin nähnyt tuon kellarin apparoituvan esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Rovaniemellä, Lahdessa, New Yorkissa, Tukholmassa, Norrköpingissä, Berliinissä, Dresdenissä, Leipzigissä, Hampurissa, Amsterdamissa, Rotterdamissa, Utrechtissa, Wienissä, Bredassa, Zaragozassa, Barcelonassa, Brightonissa, Pietarissa, Bergenissä, Oslossa, Prahassa, Kremsissä, Shanghaissa ja Pekingissä. Olen kuullut, että niitä löytyy myös esimerkiksi Kanadasta, Japanista ja Australiasta.

Esittelen Pavanin kertomalla, että… hän on eräs elävistä suosikkisäveltäjistäni.

Rigas Den Andrelta on lupa odottaa… häiritsevää säveltaidetta ja vielä häiritsevämpiä spastisia tanssiliikkeitä.

On syytä juhlia, koska… Harmönia on edelleenkin (ainakin omien tietojeni mukaan) ainoa suomalainen levy-yhtiö, joka on koskaan kelpuutettu Rolling Stonen kuumalle listalle.

Mikäli koko ihmiskunta ymmärtäisi skweeetä… se olisi totaalisen vieraantunut.

Jos Harmönia olisi pizza Putte’sin listalla, siinä olisi täytteenä… planktonia.

Ja lopuksi käsinpoimitut skweee-palat:

Harmönia 2006-2016 presents: Pavan (live), Rigas Den Andre (live), Boyz of Caligula + ”surprises”, Trauma Trauma release celebration, VJ Keff, Eero Johannes (special visual presentation), MC Claws Costeau
La 23.4.2016 Helsinki, Putte’s

Facebook-tapahtuma

harmonia10v

Lisää luettavaa