20 suomalaisen graffitintekijän yhteisnäyttely Pasilaan: ”Graffiti ei ole ensisijaisesti galleriataidetta, vaan se elää ja hengittää kaduilla”

Hieno näyttely tulossa!

11.07.2023

Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa aukeaa keskiviikkona 12. heinäkuuta 20 suomalaisen graffitintekijän yhteisnäyttely. Näyttelyssä paneudutaan taidemuodon keskeisimpiin elementteihin: kirjaimiin ja kirjoittamiseen.

Graffiti on pitkälti kirjain- ja tekstipohjaista taidetta, vaikka katukuvassa näkyvien graffitien lukeminen voikin olla kulttuuria tuntemattomalle erittäin haastavaa. ”Piissejä eli isoja ja yksityiskohtaisia graffititeoksia tehdessä kirjainten luettavuus ei ole pääasia, vaan kirjaimia voi ajatella ikään kuin geometrisina muotoina, joita wraitterit eli graffitintekijät kääntelevät, vääntelevät ja muokkaavat luodakseen aina yhä uudenlaisia kompositioita”, näyttelyn kuraattori Roosa Kontiokari kertoo.

Näyttelyn 20 taiteilijaa on valittu pääasiassa katukuvassa näkyviä graffiteja bongailemalla ja sosiaalista mediaa hyödyntämällä. Näyttelyssä on mukana tekijöitä useasta eri sukupolvesta ja usealle osallistujalle näyttely on ensimmäinen kerta, kun heidän teoksiaan on esillä taidegalleriassa. ”Graffiti ei ole ensisijaisesti galleriataidetta, vaan se elää ja hengittää kaduilla. Tämä haluttiin huomioida myös taiteilijavalinnoissa”, Kontiokari jatkaa.

Näyttely esillä 12.7–19.8. välisenä aikana Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa osoitteessa Opastinsilta 6 Ab. Avajaisia vietetään keskiviikkona 12.7. klo 18–20. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Avajaisten jälkeen näyttelyä pääsee katsomaan gallerian aukioloaikoina:

KE 12–20
TO 12–18
PE 12–18
LA 13–17

Lisää luettavaa