82 % suomalaisista käyttää striimauspalveluita musiikin kuunteluun – vain 22 % maksaa palveluista

Suomen suosituin striimauspalvelu on Youtube.

Pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen toteuttamasta tutkimuksesta käy ilmi, että jo 82 % suomalaisista 12–65-vuotiaista käyttää striimauspalveluita musiikin kuunteluun.

Suomalaisista vastaajista vain 22 % käyttää palveluiden maksullista versiota – se on huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa (Tanska 43 %, Ruotsi 48 %, Norja 48 %). Hieman ironista on, että 67 % vastaajista on sitä mieltä, että verkkopalveluiden tulisi maksaa musiikin käytöstä korvaus myös musiikintekijöille ja esittäjille.

Tutkimuksen mukaan maksullisten palveluiden käyttäjät käyvät enemmän konserteissa, lataavat enemmän musiikkitiedostoja ja ostavat enemmän vinyylilevyjä.

Suosituin striimauspalvelu Suomessa on Youtube (69 % vastaajista), toisena on Spotify (46 %) ja kolmantena iTunes (8 %).

”Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että musiikkia kulutetaan laillisissa online-palveluissa koko ajan enemmän. Se, että online-musiikkipalveluiden käyttö on useimmille suomalaisille jo arkipäivää, kertonee myös siitä, että palveluiden löytäminen ja käyttäminen koetaan helpoksi ja toimivaksi”, kommentoi Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

”Musiikin kulutuksen kasvu erilaisissa alustapalveluissa – kuten esimerkiksi Facebookissa – lisää kuitenkin entisestään painetta niin sanotun arvokuilu-ongelman ratkaisemiseksi: myös sisältöjen tekijöiden eli tässä tapauksessa musiikin tekijöiden ja esittäjien tulisi saada kohtuullinen korvaus tekemiensä sisältöjen käytöstä.”

Tutustu tutkimuksen tuloksiin tarkemmin tästä klikkaamalla.