Aikakauden loppu: 70-luvun progeyhtyeistä virkein ei enää kiertueelle jalkaudu

Rush sai viime vuonna päätökseen mittavan R40-kiertueensa, jota ei valitettavasti Pohjois-Amerikan ulkopuolelle tuotu. Nyt näyttää siltä, ettei Rushia tulla muutoinkaan keikkalavoilla enää näkemään, sillä yhtyeen kitaristi Alex Lifeson vahvistaa aiemmat huhut kiertueiden lopettamisesta.

Viime joulukuussa rumpali ja sanoittaja Neil Peart puhui jo eläköitymisestä Drumhead Magazinen haastattelussa, mutta nyt Lifeson sanoo saman suoraan. Hänen mukaansa syy on Peartin terveydentilassa, joka ei enää kestä aktiivista soittoa. Lifesonin mukaan Peart ei olisi halunnut toteuttaa edes yhtyeen 40-vuotiskiertuetta.

”Se on ollut hänelle koko ajan vaikeampaa, mutta hän omistautui kiertueeseen ja selvisimme siitä. Hänen puolestaan se oli keikkailun loppu,” Lifeson kertoo Rolling Stonelle.

Lifesonin mukaan Peart kärsi kiertueen ajan pahoista niska-, käsi- ja jalkakivuista, eikä hänen perfektionisminsa sallinut tyytyä vähempään kuin täydelliseen suoritukseen. Vaikka Lifeson ja solisti Geddy Lee ymmärtävät yhtyetoveriaan, olisivat he halunneet jatkaa kiertuetta pidempään ja keikkailla jatkossakin.

Rushin tulevaisuus on siis täysin epävarmalla pohjalla, mutta Lifeson uskoo heidän palaavan yhteen syksymmällä ja ehkä suunnittelevan jotakin yhdessä. On toki teoriassa mahdollista, että yhtye kiertäisi jatkossa toisen rumpalin kanssa, mutta sitä Lifeson kommentoi vain vitsillä.

”No, olemmehan me sanoneet että joka neljäskymmenes vuosi annamme rumpalille kenkää ja hankimme uuden.”

Vuonna 1974 esikoisalbuminsa julkaissut Rush on konsertoinut Suomessa kolmasti, vuosina 2007, 2011 ja 2013. Geddy Lee ja Alex Lifeson perustivat yhtyeen jo vuonna 1968 ja Neil Peart liittyi kolmikkoon ensimmäisen albumin ilmestyttyä vuonna 1974.

Tässä yksi yhtyeen progemmista klassikoista R40-kiertueen live-taltiointina.