Artistin ura oli kovassa nousukiidossa, mutta sitten jotain tapahtui – ”se oli kuin dominoefekti”

Sebastian Da Costa teki aiheestaan kappaleen ja kertoo taustoista Rumballe.

Sebastian Da Costa teki aiemmin musiikkia nimellä Daco Junior. Hänen Gravity-kappale oli valtaisa hitti, nousten vuonna 2011 Ylex:n himotuimmaksi kappaleeksi. Tuolloin hän jätti taakseen muun muassa JVG:n (silloin vielä Jare & VilleGalle).

Asiat johtivat toiseen. Elastinen vinkkasi hänestä Universalille ja hän sai levytyssopimuksen. Samoihin aikoihin Da Costa käynnisteli uusia bisneksiä ja kaikki näytti päällisin puolin olevan paremmin kuin hyvin.

Näin ei ollut. Da Costa itse kuvailee tilannetta korttitalon romahtamiseksi. Nyt hän on julkaissut aiheesta kappaleen omalla nimellään. Ketku on rehellinen kappale.

Räppäri avaa tarinaa Rumballe perinpohjaisesti:

”Muistelen nyt taaksepäin kuinka romutin kaiken. Se oli henkisesti niin kivulias kyyti, että ajottain nousin sängystä fyysisten kipujen kanssa”, räppäri kirjoittaa.

Hän palaa lapsuuden muistoihin lähettämässään kirjeessä:

”Muutin vanhempieni mukana Suomeen vuonna 1990. Heidät ohjattiin Länsi-Suomeen, Vaasan pakolaiskeskus Hostel Fennoon. Siellä asuimme ensimmäiset vuodet muiden pakolaisten kanssa. Suomi kohteli meitä hyvin ensimmäiset seitsemän vuotta.”

Räppäri kertoo, että jälkeenpäin ajatellen pelko oli käsinkosketeltavaa. Uhkaavat tilanteet ulottuivat aina kotiovelle asti. Se jätti jälkensä:

”Ala-asteikäisestä asti olen pakannut paljon vihan tunteita pieneen kehooni. ’En jaksa, enkä halua enää olla neekeri’ – oli yksi syvimmistä toiveistani tuohon aikaan.”

”Koin usein vääryyden tunteita. Tästä huolimatta käänsin kipuni hymyksi. Sain paljon rakastavia ystäviä, mutta olin edelleen katkera.”

Vaasalaistaustainen räppäri kertoo, että musiikin kautta oli hyvä kanavoida tunnetiloja:

”Sain haastaa itseni ja puskin eteenpäin hymyllä, joka kätki negatiivisen latauksen. 12-vuotiaana äänitin ensimmäisen kappaleeni isossa studiossa ja vuotta myöhemmin olin paikallinen tenavatähti. Pääsin TV:seen, Ylen Sic Sac -ohjelmaan.”

Räppäri kertoo saaneensa ensimmäisen kerran tuntea ylpeyttä ja valtaa. Hän oli vihainen, mutta hillitty. Lopulta tilanne jatkui, kuten räppäri itsekin totesi:

” Se oli kuin dominoefekti.”

”Tämä tietynlainen ’puske vihalla eteenpäin’ -mentaliteetti jatkui nuoreksi mieheksi asti. Vallan tunne antoi voimaa, sen nojalla oikeutin monia huonoja tekoja. Ketku. Negatiivinen lataukseni alkoi purkautua yksityiselämääni pahasti. Päällimmäisenä mieleen nousee pettäminen ihmissuhteissa. Näennäisesti vahva, mutta todellisuudessa heikko. Satutin teoilla lähimmäisiäni”, Da Costa avaa Rumballe ja jatkaa:

”Tiivistetysti, elämän tie inspiroi minua luomaan Ketkun. Kappaleeni on mantra jonka avulla annan anteeksi ja siirryn seuraavaan vaiheeseen elämässä. Keskityn olemaan rakastava isä perheelleni ja musiikki kulkee kauniisti vierellä.”

Kuuntele Ketku alta.