Arvostettu elokuvamusiikkipalkinto kolmatta kertaa Suomeen

Säveltäjä Sanna Salmenkallio voitti pohjoismaisen Harpa-elokuvamusiikkipalkinnon.

Säveltäjä Sanna Salmenkallio palkittiin tänään lauantaina pohjoismaisella elokuvamusiikkipalkinnolla. Harpa-palkinto jaetaan joka vuosi pohjoismaisilla elokuvamusiikkipäivillä, jotka järjestetään Berliinin elokuvafestivaalien yhteydessä.

Palkinto jaettiin Salmenkalliolle hänen musiikistaan vuonna 2020 ensi-iltansa saaneeseen Virpi Suutarin ohjaamaan dokumenttielokuvaan nimeltä Aalto. Elokuvassa seurataan Alvar Aallon ja Aino Aallon rakkaustarinaa, tutustutaan heidän ajatuksiinsa ikonisten teosten taustalla, sekä kierretään ympäri maailmaa tutkimassa heidän suunnittelemiaan rakennuksia ja esineitä.

”Lumoava” sekä ”erittäin hyvin kirjoitettu, intiimi klassiseen tyyliin sävelletty teos” ovat ilmaisuja joita kansainvälinen tuomaristo käyttää perusteluissaan Sanna Salmenkallion työstä. Sävellys ”onnistuu inhimillistämään huonekalut ja arkkitehtuurin, joita dokumentissa nähdään. Se saa suorastaan tuntemaan esineet ja rakennukset, luoden vahvan yhteyden sekä Aaltoon että hänen taiteeseensa”, tuomaristo kuvaa.

Salmenkallio toteaa kiitossanoissaan näin: ”Tämän musiikin palkitseminen kansainvälisesti merkitsee minulle paljon, kiitän Alvar ja Aino Aaltoa heidän esimerkistään kansainvälisyydessä, rohkeudessa ja sinnikkyydessä. Ilman näitä tienraivaajia minäkään en olisi tässä. Kiitän myös Virpi Suutaria ja koko suunnattoman taitavaa ja sitoutunutta tekijäryhmää, joka antoi minulle mahdollisuuden olla osana Aaltojen ideologianmukaista kokonaistaideteosta.”

Vuodesta 2010 asti jaettu Harpa-palkinto saatiin nyt kolmatta kertaa Suomeen. Aiemmin sen ovat voittaneet Dani Strömbäck vuonna 2010 musiikistaan elokuvassa Postia pappi Jaakobille, sekä Tuomas Kantelinen vuonna 2013 musiikistaan Puhdistus-elokuvaan.

Lisää luettavaa