Avaruusmojitoja ulkogalaktisessa tikibaarissa – eli ihan perus punkkifestarit alkamassa Lappeenrannassa

Rumban Hanna Räty kävi haistelemassa ilmaa Saimaan rannalla (tai ainakin siinä lähettyvillä). Mitä tapahtuu Linnunaradan Rinnebaarissa?

03.08.2018

Ensimmäisenä Huhtiniemen käytöstä poistetussa mäkihyppyrinteessä tulee vastaan valtameri. Hieman pidemmällä paidaton mies poraa nurmikkoa, ja kaksi muuta heppua setvii huvilateltan alla tähtitaivasta.

Kuulostaako hämärältä?

Ainoastaan juuri niin hämärältä kuin mitä se onkin.

Lappeenrannan Huhtiniemen metsikköön rakentuu nimittäin parhaillaan räppäri Laineen Kasperin organisoima Linnunradan Rinnebaari, joka on osa tänään alkavaa punkkiin ja räppiin keskittynyttä LPRHC Festiä.

“Tästä on tulossa sellanen ulkogalaktinen tikibaari”, kuvailee linnunratansa johtotähti Kasperi Laine vielä keskeneräistä luomustaan. “Tarkoitus on toimia täällä festarin sisällä kuten rinnebaari laskettelun lomassa – voi hengähtää hetkisen täällä saarekkeella vaikka drinkin ääressä kesken festarituoksinnan. Ja tietysti kuunnella samalla hyvää musaa.”

Musiikillisesti Linnunradan Rinnebaari poikkeaakin muusta LPRHC Festin ohjelmistosta, muttei liikaa. Kun varsinaisella festivaalipuolella soittavat esimerkiksi Agnostic Front, Kakkahätä-77, The Queers, Asa bändeineen sekä Olari Allstars, johon lukeutuvat muun muassa Raimo, Taakibörstan jäsenet sekä Tuomio, löytyy Linnunradan lineupista vielä sekalaisempaa seurakuntaa.

“Musiikillisesti tarkoitus on saattaa näille festareille esiintyjiä, joita täällä ei välttämättä muuten olisi, mutta joita mun mielestä ehkä pitäisi olla. En missään tapauksessa kritisoi festarin line upia, vaan tarkoitus on rikastuttaa sitä entisestään!”, Laine kertoo.

Hänen mielestään tällainen rikastuttava elementti voisi ilmeisesti olla muun muassa avaruusmojitoja sekoitteleva räppäävä baari-isäntä Raipati, joka tarjoilee voipuneille juhlijoille myös omien mehiläistensä tuottamaa hunajaa.

“Vapaakaupunki Vapaakaupungin sisällä”

Linnunradan Rinnebaari on syntynyt vastalauseena – vaan ei vastustuksena – tavanomaiselle festivaalipuritanismille: siellä ei ole suunniteltua soittojärjestystä eikä -aikoja, ja kesken minkä tahansa artistin keikan mukaan saattaa liityä yllätyselementtejä: “Viime vuonna esimerkiksi kesken Kari Tapiirin keikan joku laittoikin rumpukoneesta tanssibiitit soimaan, ja sitten tanssittiin! ”

Sen verran Rinnebaarin ohjelmistoa on sentään tänä vuonna suunniteltu, että perjantaille on luvassa rap-artisteja ja lauantaille livebändejä. Esimerkiksi Laineen oma yhtye Palava Kaupunki soittaa kuitenkin instrumentaalikeikan ilman maestroaan, eli perinteistä ohjelmistoa ei ole luvassa niin sanotusti perinteisemmiltäkään bändeiltä.

DIY:n DIY:tä

Laine on suunnitellut Rinnebaariaan muun muassa valo- ja videotaitelija Ville Seppäsen, vapaa taiteilija Antti Annanpalon, lappeenrantalaisen galleristi Ville Färsaarten, kuvataiteilija Tuomas Karjalaisen, äänisuunnittelija Mikko Oravaisen ja DJ PeeÄllän kanssa pitkin vuotta, muttei liikaa. Kaikki halutaan pitää mahdollisimman spontaanina ja orgaanisena. Kaikki keskelle metsää rahdattu näyttävä rekvisiitta on dyykattua tai saatua, eikä kukaan mukana olevista ammattitaiteilijoistakaan nosta viikonlopusta palkkaa. Ainakaan ensimmäisellä kerralla.

“Palkanmaksuperiaatteena on, että ekana vuonna kukaan ei saa palkkaa. Jos tulee tekemään tätä vielä toisenakin vuotena, maksetaan jo vähäsen”, Laine kuvailee.

Linnunradan Rinnebaari tosiaan järjestetään nyt jo toista kertaa. Viime vuonna pienen porukan häröilyksi tarkoitettu metsäteltta oli jättimenestys, jossa viimeistään tänäkin vuonna esiintyvä Ronskibiitti räjäytti kaikkien paikalla olleiden tajunnan. Toimivaa konseptia ei ole juuri lähdetty muuttamaan, mitä nyt jonkun verran lisää istumapaikkoja rakennetaan parhaillaan.

“Kuten muussakin tähän LPRHC Festiin liittyvässä, tällainen rakkaudella itse kavereiden kanssa tekeminen on kivaa, ja sellaisena tämä halutaan pitääkin. Ei ole kuitenkaan tarkoitus järjestää pelkästään omaa kivaa, vaan kaikki ovat tervetulleita tänne meidän keitaaseen!”, Laine toivottaa.

Vielä ehtii ostaa liput ja lähteä Saimaan rantaan!

Lisää luettavaa