Briteissä testataan keksintöä, joka saattaa tuoda helpotusta esiintymiskammosta kärsiville muusikoille

Miten valmistautua ailahtelevan yleisön reaktioihin keikalla? Entä odottamattomiin häiriöihin ja spottivaloihin – kaikki tämä ennen itse esiintymistä?

The Guardian uutisoi simulaattorista, jonka avulla artistit voivat harjoitella esiintymistä virtuaalisen yleisön edessä. Simulaattori on tarkoitettu taidemusiikin esittäjille, mutta kuka tietää, kenties populaarimusiikkia varten suunniteltu versiokin nähdään joskus.

Lontoon Royal College of Musicin kehittämä Performance Simulator tuo isolle näytölle ennustamattomia hetkiä yleisön tai jopa tuomariston edessä. Näitä voi ulkopuolinen kouluttaja ohjata: yleisö voi buuata, joku voi alkaa yskiä, lapsi saattaa huutaa ja niin edespäin.

Simulaattori lupaa helpotusta siihen, että klassisen musiikin soittajien voi olla vaikea saada kokemusta oikeista konserttitilanteista. Konserttisalien vuokraaminen maksaa ja mahdollisten mokien testaaminen oikean yleisön edessä on luonnollisesti riskialtista.

Simulaattoria testannut viulisti Miriam Bergset kertoo Guardianin jutussa, että kokemus oli positiivinen: ”Jopa simuloidun yleisön edessä soittaminen toi tilanteeseen vuorovaikutuksen tuntua”, Bergset kertoo artikkelissa.

Jutun kommenttiosiossa lukijat peräänkuuluttavat ihan ansaitusti enemmän oikeita esiintymismahdollisuuksia muusikoille, mutta kuka tietää? Kenties tällaisella simulaattorilla voisi jeesata äkkiarvaamatta altaan syvään päähän joutuvia untuvikkoja. Se on sitten toinen asia, saadaanko systeemiä koskaan Suomeen testattavaksi.