Brittitutkimus kertoo, mitkä pop-kappaleet soivat eniten hautajaisissa – ja minkä esitys kiellettiin

Muun muassa Adelen hitti Someone Like You sijoittui korkealle hautajaismusiikin listalla.

Kuva: Jelmer de Haas.

Oletko koskaan miettinyt, mitä hautajaisissasi tullaan luukuttamaan? Ainakin monet britit ovat, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan pop-kappaleet ovat syrjäyttäneet perinteisen virret jo kahdessa kolmasosasta brittihautajaisia. Valinnat ovat tietysti monissa tapauksissa vainajan omaisten, mutta heidän voidaan varmaan olettaa uhraavan edes pienen ajatuksen sille, mitä edesmennyt itse olisi halunnut soitettavan.

Co-operative Funeralcaren tutkimus keskittyi viimeisen vuoden aikana järjestettyihin hautajaisiin Iso-Britanniassa. Vastaavat tutkimukset on tehty vuosina 2002, 2005 ja 2009, joiden aikana Bette Midlerin Wind Beneath My Wings on tipahtanut ykkössijalta kolmanneksi.

Ehdottomasti suosituin hautajaiskappale on – järkyttävällä 15% enemmistöllä – Frank Sinatran klassikko My Way. Toiselle sijalle ylsi Andrea Bocellin ja Sarah Brightmanin esitys kappaleesta Time To Say Goodbye. Bette Midleriä seuraavat neljäntenä ja viidentenä Eva Cassidyn Over the Rainbow ja Robbie Williamsin Angels.

Huomattavaa on myös, että Adelen Someone Like You on yltänyt tuoreudestaan huolimatta sijalle 22. Tutkimus osoittaa myös, että vain neljä prosenttia toivoo hautajaisiin klassista musiikkia, ja klassisista suosituin oli Elgarin Nimrod. Suosituin virsi oli Abide with Me, eli suomalaisittain Oi Herra, luoksein jää.

Neljäsosa hautaustoimistoista on myös kieltäytynyt soittamasta jotakin kappaletta, joko huono maun tai epäkristillisyyden takia. Yksi kielletyistä on ollut John Lennonin Imagine, sillä kappalehan sisältää säkeen ”Imagine there’s no Heaven.”