Eagles-konkari Don Henley syyttää Frank Oceania ja indiebändi Okkervil Riveriä biisiensä varastamisesta

06.06.2014

”Ethän sinä mene museossakaan piirtämään viiksiä jonkun toisen tekemän maalauksen päälle”, kuvailee kimpaantunut Don Henley Oceanin ja Okkervil Riverin tulkintoja hänen biiseistään.

Teksti: Jari Setälä

Don Henley uhkasi pari vuotta sitten haastaa oikeuteen r&b- ja hiphop-artisti Frank Oceanin, koska Ocean samplasi Eaglesin Hotel Californiaa vuonna 2011 ilmestyneen Nostalgia, Ultra -mixtapensa American Wedding -biisillä. Kyseinen mixtape oli paitsi Oceanin esikoisjulkaisu niin myös maksuttomasti ladattavissa, mikä sai Oceanin tuolloin ihmettelemään Henleyn motiiveja.

”Eikös tämä äijä (Henley) ole ihan vitun rikas? Miksi haastaa oikeuteen tulokasartistia? En tienannut senttiäkään sillä biisillä, koska julkaisin sen ilmaisella mixtapella. Biisiäni voi korkeintaan pitää lähinnä kunnianosoituksena hänelle”, Ocean kirjoitti blogissaan vuonna 2012.

Sittemmin Don Henley on uhannut oikeustoimilla myös indiebändi Okkervil Riveriä, joka halusi aiemmin tänä vuonna julkaista verkkosivuillaan ilmaiseksi coverin Henleyn The End of the Innocence -kappaleesta. Henley esti asianajajiensa kanssa biisin julkaisemisen tekijänoikeusloukkaukseen vetoamalla.

Okkervil River oli coverissaan muuttanut kappaleen alkuperäisiä sanoituksia, mikä erityisesti suututti Henleytä Australian The Daily Telegraph -lehden toimittaman haastattelun mukaan.

”Et voi vain kirjoittaa uusiksi sanoituksia jonkun toisen sävellykseen ja laittaa sitten biisiä verkkoon. Olen pahoillani, mutta heidän coverinsa ei ollut mikään parannus alkuperäiseen biisiin. En tiedä miten he itse reagoisivat, jos minä ottaisin heidän jonkun heidän biisinsä ja tekisin siihen uudet sanat. Ethän sinä mene museossakaan piirtämään viiksiä jonkun toisen tekemän maalauksen päälle”, Henley kertoi lehdelle.

Haastattelussa Henley kommentoi myös kiistaa Frank Oceanin kanssa. Henleyn mukaan Oceanin American Wedding -biisi ei tehnyt häneen ”minkäänlaista vaikutusta” ja hän kehotti Oceania ”keksimään välillä jotain omaa eikä vain varastamaan toisten sävellyksistä”. Henley lisäksi kutsui Oceania haastattelussa ”röyhkeäksi”.

”Herra Ocean ei vaikuta oikein ymmärtävän Yhdysvaltojen tekijänoikeuslakeja. Jokaisen luulisi tajuavan, ettei kukaan voi vain ottaa toisen biisin master-nauhaa ja tehdä sen päälle kokonaan uutta biisiä. Jotkut saattavat pitää sitä omasta mielestään tribuuttina, mutta se on silti laitonta. Se tuntuu olevan ongelma osalle nuoremman sukupolven artisteista, sillä he eivät tunnu tajuavan tekijänoikeuksien merkitystä”, Henley sanoi.

Henley kuitenkin tarkensi haastattelussa, etteivät muiden artistien tekemät coverit ole hänelle ongelma, kunhan häneltä pyydetään lupa coverin tekemiseen ja cover tehdään ”alkuperäisteosta kunnioittaen”. Yhdysvaltain tekijänoikeuslakien mukaan kuka tahansa voi tehdä coverin jonkun toisen biisistä ilman lupaa, kunhan tulkinta ei muuta alkuperäistä biisiä merkittävällä tavalla.

Okkervil River -yhtyeen johtaja Will Sheff julkaisi keskiviikkona Rolling Stone -lehden sivuilla pitkän vastineen Henleyn syytöksiin.

Vastineessaan Sheff kyseenalaisti Henleyn valitseman menettelytavan ja totesi, että hänen oli pakko poistaa The End of the Innocence -cover bändin verkkosivuilta, koska yhtyeellä ei olisi ollut rahallisesti minkäänlaisia mahdollisuuksia taistella oikeudessa Henleytä vastaan.

Sheffin mukaan kaikkeen taiteeseen kuuluu, että artistit kommunikoivat teoksillaan eri sukupolvien välillä ottamalla vaikutteita vanhemmista teoksista ja luomalla niiden pohjalta jotakin uutta. Sheffin mielestä liian tiukat tekijänoikeuslait ”tappavat taiteen ja kulttuurin”.

Okkervil Riverin The End of the Innocence -coverin pääsee kuuntelemaan täällä.

Lisää luettavaa