Eevil Stöö, Yona, Linda Fredriksson ja Cecilia Damström jakavat 60 000 euron Teosto-palkinnon

Yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista jaettiin välivuoden jälkeen.

19.05.2022

Teosto-palkinnon tarkoituksena on antaa vuosittain tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille tai sävelteoskokonaisuuksille. Teosto haluaa myös tukea palkinnolla musiikkilajien moninaisuutta ja nostaa musiikin tekijöiden työn yhteiskunnallista arvostusta.  Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.

Viime vuonna palkintoa ei kuitenkaan jaettu koronapandemian vuoksi. Tästä syystä tämänkertaiset ehdokkaat oli valittu vuosien 2020–2021 ajalta ja palkintopotti historian suurin, 60 000 euroa. Teosto-palkinto jaettiin neljän sävelteoksen kesken tänään Musiikkitalossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Voittajat ovat Johanna Rasmuksen eli Yonan ja työryhmän teokset Yonan levyllä Uni johon heräänCecilia Damströmin sävellys IceLinda Fredrikssonin sävellykset levyllä Juniper sekä Eevil Stöön ja työryhmän teokset levyllä Marsipan Wave. Kukin voittajateos ja sen tekijä tai tekijäryhmä saa palkinnoksi 15 000 euroa.

Voittajat valitsi nelihenkinen tuomaristo, johon kuuluivat vuoden 2020 Teosto-palkintovoittajat, artisti Jesse Markin ja säveltäjä-tuottaja Totte Rautiainen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén ja toimittaja Maria Veitola.

”Tämän vuoden ehdokkaiden ja myös voittajien musiikillinen tyylien kirjo on ihanan laaja. Se osoittaa, miten monipuolista ja ilmaisuvoimaista säveltaidetta Suomen musiikkikenttä tällä hetkellä tarjoaa”, raadin puheenjohtaja Totte Rautiainen sanoo.

Voittajavalintojen perusteet

Johanna Rasmuksen ja työryhmän teokset Yonan levyllä Uni johon herään
Uni johon herään on erityisen tunnelmallinen teos, joka on vaatinut toteuttajiltaan vahvan vision, rohkeutta ja luovaa hulluutta.  Vahva tarina välittyy kuulijalleen poikkeuksellisen avoimina ja riisuttuina sanoituksina. Yonan herkkyys, sielukkuus, intohimo ja taiteilijuus puhkeavat ennenkuulumattomiin ulottuvuuksiin Tapiola Sinfonietan kanssa: osapuolet kommunikoivat ja kietoutuvat toisiinsa ilmiömäisellä tavalla. Lopputuloksena on henkeäsalpaavan voimakas ja elokuvallinen kokonaisuus.

Linda Fredrikssonin sävellykset levyllä Juniper
Intensiivinen Juniper vie kuulijansa ihmisyyden ytimeen. Linda Fredrikssonin debyyttilevyn sävellykset ovat herkän viipyileviä, henkilökohtaisia ja tunnustelevia, jotka ottavat omalla omaperäisellä tavallaan etäisyyttä jazziin ja useimpiin genren tyypillisiin piirteisiin. Saksofoni ja sen soitto ovat perinteisessä muodossaan perimaskuliinisia lajeja, mutta Juniperilla Fredriksson purkaa kaiken oppimansa lähestyen soitinta ja edustamaansa jazzgenreä puhtaalta pöydältä, oman persoonansa kautta. Sävellysten kuljetus etenee luonnollisesti herkkänä, hauraana ja uteliaana ja pysyy taidokkaan yhtenäisenä äänimaailmojen ja tilojen vaihtuessa kappale kappaleelta.

Cecilia Damströmin sävellys Ice
Ice luo elokuvallisen vahvoja sekä uhkaavia mielikuvia, jotka etenevät orkesterin voimakkaiden eleiden kuljettaessa tapahtumia luonnonvoiman kaltaisella varmuudella. Sinfoniaorkesterin eri soitinryhmät muodostavat suuria ja yhtenäisiä sointimassoja, jotka vellovat ja kihisevät hiipuen lopulta harpun taivaita kohti nouseviin ääniin. Vaikka teos on vahva kannanotto ilmastonmuutokseen ja muodostaa kokonaisuuden arkkitehti Eero Aartin suunnitteleman jääteoksen kanssa, toimii sävellys myös väkevänä itsenäisenä teoksenaan.

Eevil Stöön ja työryhmän sanoitukset ja sävellykset Eevil Stöön levyllä Marsipan Wave
Eevil Stöö työryhmineen on onnistunut kutomaan aivan omanlaisensa, ryppyotsaisuutta kaihtavan universumin, jossa ääripäät kohtaavat vaivattomasti. Teos vyöryy reteästi eteenpäin aiheuttaen kuulijalleen riemua ja lukuisia naurunröhähdyksiä.  Levy näyttää suuntaa sille, mihin suomen kieli voi taipua samalla, kun lämminhenkiset sävellykset ja taustat antavat lempeästi tilaa poikkeukselliselle sanataituruudelle. Sanoitukset viittauksineen kestävät tutkiskelua lukuisia kuuntelukertoja avautuen yhtä rikkaasti niin hiphop-perinteen tuntijalle kuin peruskuulijalle.

Lisää luettavaa