Ei hassumpi peliliike Spotifylta – nyt striimauspalvelu näyttää myös biisien tekijäkrediitit

Eipä tuosta ole kauaakaan, kun Spotify haastettiin oikeuteen yli miljardin dollarin arvosta nimenomaan laiminlyötyjen tekijänoikeusmaksujen takia.

03.02.2018

Spotify näyttää tästä lähin biisien tiedoissa myös niiden tekijät ja tuottajat. Krediitit löytää napsauttamalla biisiä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla tästä avautuvasta valikosta osion ’Näytä tekijät’.

“Biisintekijät ovat olennainen voima rakastamamme musiikin takana. Tällä uudella ominaisuudella pyrimme lisäämään biisintekijöiden ja tuottajien näkyvyyttä, sekä samalla ruokkimaan uuden löytämisen iloa sekä potentiaalisten musiikkiyhteistyökumppanien, bisnespartnerien että fanien keskuudessa”, perustelee muutosta Spotifyn biisintekijäyhteistyön johtaja Tiffany Kumar.

Samansuuntaisen, mutta vielä paljon laaja-alaisemman muutoksen teki Jay-Z:n omistama striimauspalvelu Tidal jo viime marraskuussa. Tidal esittelee myös biisien esittäjätiedot, biisien kuvauksia ja jopa samplejen tekijätietoja.

Tidal on alusta pitäen ollut avoimen ylpeä nimenomaan siitä, miten reilusti palvelu kohtelee biisintekijöitä, etenkin verrattuna muihin digitaalisiin musajakelualustoihin.

Kukaan ei toki tiedä, onko Spotifyn kohdalla uuden ominaisuuden osittaisena innoituksena myös valtava 1,6 miljardin dollarin oikeusjuttu, jonka vastaajaksi Spotify joutui Yhdysvalloissa viime vuodenvaihteessa.

Spotifyta syytettiin siis tekijänoikeusmaksujen laiminlyömisestä. Laiminlyönti johtui ilmeisesti siitä, että palveluun lähetettyjen biisien tekijätiedot ovat usein epätäydellisiä, eikä Spotify ottanut asiakseen kaivaa niitä muualtakaan, vaikka se sitten tarkoittikin lainmukaisten rojaltien maksamatta jättämistä.

Tällaisesta ominaisuudesta on siis hyötyä vain, jos levy-yhtiöt lähettävät striimauspalveluille ajantasaista tietoa biisien krediiteistä – ja tässä harva lafka on kovin tunnollinen. Toivotaan, että tällaisten muutosten myötä tilanne kuitenkin paranee kautta musabisneksen.

Lisää luettavaa