”Ei ole tarkoitus mennä pelottelu edellä” – Suomen ainoa gangstarap-yhtye julkaisi debyyttisinglensä

Moraalifilosofian muodostavat E.N.R.P., Taisto Tapulist ja Bulle. Kuuntele kolmikon ensimmäinen kappale.

Moraalifilosofia on yhtye, jonka muodostavat E.N.R.P., Taisto Tapulist ja Bulle. Ensin mainittu kertoi viime jouluna, että kolmikon tarkoituksena oli tehdä edes yksi kunnollinen kokoonpano, ennen kuin ”tämä katoava kansanperinne eli suomalainen gangstaräppi kuolee”.

Taisto ja Bulle, joita myös verenperimä yhdistää, olivat tehneet yhdessä musiikkia aiemminkin. Kaksikon kappale Meist liikkuu juttuu oli kannanotto romaneihin kohdistuviin ennakkoluuloihin.

”Romaneista kerrotaan mediassa aika synkkäsävytteisesti ja negatiivisesti, siinäpä oikeastaan sen biisin idea oli. Siinähän puhutte, me jatketaan tätä meille normaalia elämää”, Bulle sanoo.

Biisistä vaikuttunut E.N.R.P. kysyi Taiston ja Bullen halukkuutta tehdä yhteiskappaleen. Kolmikon kemiat natsasivat, ja yksi biisi laajeni suunnitelmaksi kokonaisesta albumista. Sattuneista syistä albumi taas lyheni ep:ksi.

”Alun perin oli tarkoitus tehdä vähän pidempi julkaisu, mutta Taisto sai ikävästi juuri tuomion, eikä ehditty saada kaikkia biisejä valmiiksi. Mikä sitten on gangstampaa Suomessa?”, Bulle naurahtaa. E.N.R.P. puolestaan vapautui hiljattain tutkintavankeudesta, hänellä on oikeusprosessi kesken.

”Ei tämä ole kuitenkaan mitään rikosten ihannointia, ei ainakaan omalta osaltani”, Bulle sanoo.

”Gangstaräppiä tämä on biittiensä puolesta, mutta minulle tämä edustaa aitoa räppiä. Kukin yksilö tehköön elämässään ihan mitä haluaa. Itse lähden siitä, että musa on aitoa ja rehellistä. Ei me olla tuolla klubeilla esittelemässä faijan villapaitaa ja kaatelemassa rannekello kädessä samppanjaa puolialastomien naisten päälle.”

Bulle sanoo tiedostavansa, että moni saattaa hymähtää tai naureskella kuullessaan termin suomalainen gangstarap.

”Mutta jos sä ymmärrät hiphopia yhtään, niin tulet diggaamaan tästä. Tämä on pohjimmiltaan vanhan liiton räppilevy. Ei tässä ole tarkoitus mennä pelottelu edellä.”

Tänään ilmestynyt Moraalifilosofian debyyttisingle kantaa nimeä Niinku huomist ei tulis. Se kertoo nimensä mukaisesti siitä, että jokainen päivä on syytä elää täysillä. Kesäinen ja nostalginen biisi oli ensimmäinen, jonka kolmikko studiossa teki.

”Ep:n muissa kappaleissa puutun yhteiskunnan toimintaan jonkin verran, kerron millaista elämä lähiöissä oikeasti on ja avaan minkälaisia seurauksia tietynlaisesta urpoilusta voi tulla. Katsoisin, että kuuntelija voi enemmänkin oppia kuin säikähtää.”

Entä kokoonpanon nimi, Moraalifilosofia?

”No etiikkaahan se tarkoittaa. Ja meillä se on vitun kohdallaan”, Bulle nauraa.