”Elämmekö täällä vain sitä varten, että tekisimme mahdollisimman paljon rahaa?” – haastattelussa Nelli Milan

Tuottaja sekä laulaja-lauluntekijä Nelli Milan julkaisi eilen uuden kappaleen, jossa vierailee F. Massii-biisistä ilmestyi myös musiikkivideo, jonka tanssijatähtinä toimivat vogue/queer art -duo Amanda & Lydia.

Aleksi Kauhanen

Nelli Milania kuultiin viimeksi elokuussa, kun hän vieraili Heikki Kuulan singlellä, mutta omaa musiikkia hän ei ole julkaissut sitten loppuvuoden 2019. Nyt artistilta ilmestyi ensimmäinen kappale tulevalta kaksiosaiselta albumilta. Diskosta ja housesta vaikutteensa saava Massii ottaa kantaa yhteiskuntamme suorituskeskeisyyteen, ja siinä vierailee F.

Nelli Milan kertoi Rumballe ajatuksiaan biisin ja sen kylkeen julkaistavan musiikkivideon tiimoilta.

Millä mielellä odotat Massii-biisin julkaisua?

”Jännittää, mutta olen myös innoissani. Massii on tulevan albumin ensimmäinen sinkku, joten se on samalla jonkin isomman alku. Työstin kappaletta kauan, joten kovan odotuksen lisäksi voisi sanoa, että olen myös aika kauhuissani. Sekavat fiilikset!”

Lähes kaksi vuotta on ehtinyt vierähtää siitä kun Nelli Milan viimeksi julkaisi musiikkia. Marraskuussa 2019 ilmestynyt Nelli Milan -ep oli artistin ensimmäinen oma tuottajajulkaisu. Sen jälkeen Milanin oma soundi on hioutunut selkeämmäksi.

”Nelli Milan -ep oli sellainen hätäinen roiskaisu niihin aikoihin kun olin juuri alkanut tuottaa itse, että nyt äkkiä jotain ulos. Korona-aikana olen kuitenkin saanut tehdä musiikkia rauhassa omassa kopperossani, ja sen myötä olen löytänyt syvemmin omaa tyyliäni. Pystyn seisomaan sen takana koko ajan enemmän ja enemmän, vaikka totta kai jännittää kuinka se otetaan vastaan.”

”Musiikin tuottaminen oli pitkäaikainen salainen haaveeni, jota en aiemmin osannut laittaa käytäntöön. Nelisen vuotta sitten tein sopimuksen Universalin kanssa ja heittäydyin biisisessioiden maailmaan. Sitä kautta pääsin tekemään musiikkia todella hyvien kirjoittajien ja tuottajien kanssa. En kuitenkaan löytänyt tuottajaa, jonka kanssa olisi klikannut niin hyvin kuin toivoin. Mulla oli visio, mutta ei työkaluja toteuttaa sitä. Lopulta totesin että fuck it, teen sitten itse. Se on ollut todella päräyttävää.”

Massii-biisissä house- ja disko-vaikutteet kuuluvat vahvoina. Milan kertoo genrevalinnan juontavan juurensa hänen omaan historiaansa aktiivisena reiveissä kävijänä, mutta aivan haasteetonta kyseisen soundin tuottaminen ei ole ollut.

”Rakastan tanssimista ja bileissä käymistä ja sitä kun musiikki pauhaa täysillä PA:sta, mutta kun aloin tuottaa omia biisejäni, huomasin ettei tanssittavan musiikin tekeminen ollutkaan niin yksinkertaista. Se vaatii itse asiassa aika paljon, että jokin biisi toimii ja jytisee, ja sen mysteerin ratkominen kiehtoi. Siinä missä ensimmäinen ep:ni nojasi enemmän teknoon, huomasin viimeisten kahden vuoden aikana, että itselleni luontaisin ilmaisu kääntyy pehmeämpään ja housempaan suuntaan. Suomessa tehdään todella vähän vastaavaa soundia nimenomaan suomeksi, mutta yhtenä saman genren edustajana voisi mainita Malla Malmivaaran, joka julkaisi tänä vuonna vahvasti houseen pohjaavan albumin.”

Aleksi Kauhanen

 

Teemaltaan Massii kapinoi suorituskeskeistä tehokkuusajattelua vastaan. Milan kertoo olleensa aina herkkä uupumaan ja kyseenalaistaneensa jo pitkään vallitsevia rakenteita, jotka pakottavat ihmisen ikuisen oravanpyörän kyytiin.

”Välillä olen tuntenut huonommuutta siitä, etten ole siellä samassa oravanpyörässä kuin niin moni muu, mutta iän myötä olen ymmärtänyt, että ehkä on nimenomaan parempi niin. Kun hidastamisesta tuli koronapandemian myötä eräänlainen trendi, totesin että niinpä, elämmekö täällä oikeasti vain sitä varten, että painamme hulluna duunia ja teemme mahdollisimman paljon rahaa? Pandemian alussa aloinkin sitten tehdä tätä biisiä. Pidän siitä kontrastista, että biisissä pystytään bailaamaan jotakin asiaa, joka on pohjimmiltaan täysin fucked up. Systeemimme on todella vahva ja sen rattaat ovat hyvin raskaat, mutta ei auta kuin välillä yrittää irvailla sille.”

Yhteistyö F:n kanssa tuli Milanin mukaan luonnostaan, sillä F sopi käheän äänensä ja kirjoitustaitojensa puolesta Milanin visioon.

”Kun F lähetti ensimmäisen versionsa mulle, huutonauroin ja itkin yhtä aikaa. Kiitos vain hänelle. Oli huippua, että hän innostui aiheesta aidosti ja lähti projektiin mukaan.”

Kappaleesta ilmestyi eilen myös musiikkivideo, jolla esiintyvät vogue/queer art -duo Amanda & Lydia suoraan suomalaisen vogue/ballroom-skenen sydämestä.

”Kappaleen house- ja disko-meiningistä tuli ensimmäisenä assosiaatio Madonnaan, ja sitä kautta voguingiin. Olen ollut pitkään kiinnostunut kyseisestä tanssilajista ja siihen liittyvästä kulttuurista ja ideologiasta. Kun sitten totesin, että olisipa siistiä saada Massii-biisiin elegantti tanssivideo, olimme yhteydessä Amandan ja Lydian manageriin Virpi Kurkihoviin, joka on ollut kyseisen skenen ytimessä ysäriltä lähtien. Hän valaisi mulle enemmän voguingin historiaa, ja juttelimme paljon esimerkiksi kulttuurisesta omimisesta.”

”Vogue on alunperin lähtöisin New Yorkista, jossa se oli tapa köyhille ja yleensä seksuaalivähemmistöihin kuuluville tai rodullistetuille ihmisille päästä larppaamaan sellaista hienosto-elämää, johon heillä ei muuten ollut mahdollisuutta. Sekin loi hauskan lisäsävynsä kokonaisuuteen, että toimme voguingin biisiin, jossa nauretaan kapitalistisille arvoille. Vogue on ihanaa, koska sen kautta halutaan niin vilpittömästi juhlistaa omaa ainutlaatuisuutta, ja Amanda & Lydia ovat aivan upeita tanssijoita.”

Massii on ensimmäinen kappale Nelli Milanin tulevalta levyltä, joka julkaistaan kahdessa osassa.

”Ensimmäinen housempi osa ilmestyy vielä tänä syksynä, ja toinen enemmän indiepopin kategoriaan menevä puolisko tulee ensi keväänä. Albumin löyhä teema on eskapismi ja sen syyt, ja yritän sen kautta tavoittaa eräänlaista sukupolvikokemusta.”

Katso Massii-video alta!