30 miljoonaa euroa – liikaa vai sopivasti? Elmu ry ja Stuba Nikula täysin eri linjoilla Konepajahallista

Kuva: ELMU ry

Pian toimessaan aloittavan kulttuurijohtajan Stuba Nikulan julkisuudessa esittämät epäilykset Konepajahallin kunnostamisen mahdollisuuksista kirvoittivat Elmu ry:ltä kitkerän vastineen.

Teksti: Saku Schildt, kuva: ELMU ry

Julkaisimme muutama tunti sitten Helsingin vastavalitun kulttuurijohtajan Stuba Nikulan haastattelun, jossa Nikula täsmensi Helsingin Sanomille antamaansa arviota Elmun Konepajahalli-projektin vaikeuksista. Nikula kertoi, ettei hän usko, että Konepajahallin rahoitus saataisiin onnistumaan – rakennuksen kunnostamisen kun arvioidaan maksavan yli 30 miljoonaa euroa.

Elmu joutuu muuttamaan nykyisestä asuinsijastaan Helsingin Nosturista muutaman vuoden kuluessa. Yhdistys on ilmoittanut uudeksi osoitteekseen Nosturin lähellä sijaitsevan Konepajahallin, joka on tarkoitus kunnostaa 3000 katsojaa vetäväksi keikkapaikaksi.

”Olen jo kauan ihmetellyt Konepajahallin realistisuutta kaikille, jotka ovat viitsineet kuunnella”, Nikula kertoi. Hän lisäsi, ettei pidä Konepajahallia mahdottomana vaihtoehtona, mutta ”hyvältä se ei näytä”.

Nyt Elmu on vastannut Nikulan puheisiin jokseenkin kitkeränsävyisellä tiedotteella. ”Terveiset aloittelevalle kulttuurijohtajalle” -otsikkoisessa tiedotteessa sanotaan, että miljoonakustannukset on tarkoitus kattaa rakennuttajan kanssa tehtävällä maanvaihtosopimuksella.

”ELMU ry ihmettelee minkä vuoksi keskusteluita mainitun budjetin leikkauksista ei ole edes aloitettu ELMU ry:n kanssa”, tiedotteen allekirjoittanut Elmun hallituksen puheenjohtaja Mika Erkkilä kirjoittaa ja jatkaa:

”ELMU ry:llä on kaikki valmiudet ja mahdollisuudet toteuttaa kaupunkilaisten ja kaupungin toive 3 000 hengen kulttuurisalista; Konepajahallista, tilasta, joka nivoo yhteen monipuolisesti sekä kaupunkikehitystä, uusia asuinalueita, kulttuuri-, nuoriso- ja matkailutoimintaa sekä kehittää kaupungin elinkeinotoimintaa ja lisää kulttuurialan työllisyyttä.”

Lopuksi Erkkilä kehottaa kulttuurijohtajaa tutustumaan Helsingin kaupungin kulttuuristrategiaan, jonka yhdeksi tavoitteeksi hän mainitsee Konepajahallin käyttöönoton kulttuurin monitoimitilaksi.

Nikula puolestaan vastasi tiedotteeseen Konepajahallin Facebook-sivulla.

”Jos suosittelemaan aletaan, niin suosittelen Elmua perehtymään mainittujen asiakirjojen jälkeen syntyneisiin päätöksiin. Päätöksiä syntyy, ja jotkut niistä ajavat yli vanhoista. Siksi on tärkeää olla sormi pulssilla”, Nikula kirjoittaa. Hän toteaa, että Elmun suunnitelma on hyvä mutta kallis.

Molemmat osapuolet päättävät viestinsä toiveeseen pikaisista neuvotteluista rakentavassa hengessä. Aika näyttää, millaiseen lopputulokseen niissä neuvotteluissa päästään.