Miten käy Elmun Konepajahalli-hankkeen? Stuba Nikula arvioi suunnitelman liki mahdottomaksi

27.09.2013

Juuri Helsingin kulttuurijohtajaksi valittu Stuba Nikula kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei hän usko Konepajahallin muuttuvan Elävän musiikin yhdistyksen Elmun uudeksi majapaikaksi. Nyt hän täsmentää väitettä.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Elmu (Konepajahalli)

Monella pääkaupunkiseudun musiikkidiggarilla meni varmaan kahvit väärään kurkkuun tämänaamuista Hesaria lukiessa. Siinä kulttuurijohtajapestinsä tiimoilta haastateltu Stuba Nikula sanoi, ettei Elmu todennäköisesti pääsekään muuttamaan Konepajahalliin kuten on sunniteltu. ”Valitettavasti Konepajahallin korjaus vaatisi 32 miljoonaa euroa. Se on liikaa”, Nikula sanoi haastattelussa.

Tämä on aivan muuta kuin mitä on tähän asti julkisuuteen kerrottu. Vielä viime toukokuussa median edustajia pyydettiin tutustumaan Konepajahalliin ja Tuomari Nurmio sai kunnian esittää ensimmäisen keikan salissa. Remontoitavan talon tiedotettiin käsittävän vuonna 2016 3000 ihmisen musiikkisalin ja kaksi pienempää salia. Projektin vaiheita esitellään Nosturista Konepajahalliinblogissa.

Mutta nyt tulee kylmää vettä niskaan. Pyysimme Nikulaa täsmentämään Hesarissa esittämäänsä näkemystä.

”Olen jo kauan ihmetellyt Konepajahallin realistisuutta kaikille, jotka ovat viitsineet kuunnella. Insnööriopiskelijakin olisi osannut laskea kaksi vuotta sitten, että 10 000 suojellun neliön täysi peruskorjaus on luokkaa 3000€/m2. Kertolaskulla saa loppusummaksi 30 miljoonaa. Kaupungilla on raudanlujat kaavat siitä, miten investointi otetaan takaisin vuokrina”, Nikula kertoo.

”Minulle on epäselvää, onko tämä osattu kertoa Elmulle ajoissa. Siitäkään en tiedä mitään, onko Elmu osannut puhua julkisen tuen lähteensä kulttuurikeskuksen kanssa oikeaan aikaan ja oikeilla sanoilla.”

Nikulan mielestä olisi säästynyt paljon aikaa, jos valmistelu olisi ollut ennakoivampaa.

”Sinä aikana Elmun into olisi voitu suunnata terveempään projektiin”, hän toteaa ja jatkaa:

”Ei Konepajaa ole kokonaan vedetty vessasta alas, mutta hyvältä se ei näytä. Keskusteluja muista vaihtoehdoista käydään koko ajan, ja nyt olen mukana minäkin – toistaiseksi kaapelin toimitusjohtajana jonkinlaisena tilojen käytön asiantuntijana ja marraskuusta alkaen sitten kulttuurijohtajana, jonka takana pitäisi olla vuokratuki. Nykyinen rooli on perkeleesti helpompi.”

Elmu kertoo tiedottavansa asiasta piakkoin. Odotamme mielenkiinnolla.

Lisää luettavaa