Elvis Costello lopetti hittinsä esittämisen ja haluaisi sen pois radiosta – taustalla sanoitusten n-sana

Osa 1970-luvun sanoituksista ei kestä enää päivänvaloa.

12.01.2022

The Rolling Stonesin päätös jättää Brown Sugar -kappale pois setistään puhutti syksyllä. Tunnetun biisin kyseenalaiset sanoitukset eivät mene tänä päivänä läpi enää samalla tavalla kuin aikoinaan.

Nyt toinen pitkän linjan konkari, brittimuusikko Elvis Costello on tehnyt samanlaisen liikkeen. Laulaja-kitaristi kertoo The Telegraphin tuoreessa haastattelussa, ettei suostu enää soittamaan Oliver’s Army -hittiään livenä.

Toisin kuin Rollareiden, Costellon biisin sanat eivät jätä tulkinnanvaraa. Elvis Costello & The Attractions -yhtyeen vuonna 1979 julkaistulta Armed Forces -levyltä löytyvän kappaleen toisessa säkeistössä riimitellään: ”Only takes one itchy trigger / One more widow, one less white n—-”.

Pohjois-Irlannin levottomuuksista kertova hyväntuulinen kappale soi Costellon keikalla viimeisen kerran viime vuoden maaliskuussa. Nyt muusikko on toivonut, että myös radiokanavat lopettaisivat sodanvastaisen hitin soittamisen. Vaikka Costello puolustaa sanan käyttöä vetoamalla siihen, että kyse on historiallisesta kontekstista, hän haluaa välttää polemiikkia.

”Tällä ilmauksella isoisääni kutsuttiin Britannian armeijassa, ja se on historiallinen fakta. Tuo sana jää kuitenkin kaikumaan ihmisten korvissa, ja minua syytetään jostain mitä en tarkoittanut”, Costello kommentoi.

Costello on tehnyt musiikkia aktiivisesti 1970-luvulta aina tähän päivään, ja julkaissut yli kolmekymmentä studioalbumia. Miehen uusin teos The Boy Named If ilmestyy tänä perjantaina.

Lisää luettavaa