Eme haaveilee esikuvan roolista ja Ruisrockin lavasta – haastattelussa lupaavan ensisinglen julkaissut lauluntekijä

Eme julkaisi ensimmäisen singlensä Ku oli pieni.

07.05.2020

Huhtikuun lopussa ensimmäisen singlensä julkaissut Eme (Hilda Kähkönen) on kerännyt nopeasti huomiota persoonallisella tyylillään. Alun perin turkulainen, mutta tällä hetkellä Helsingissä asuva laulaja ja tuottaja jakaa tarinallisissa teksteissään hetkiä omasta elämästään. Artisti ei arkaile laulaa henkilökohtaisistakaan kokemuksista.

”Mun kappaleet on haikeita ja ne kuulostaa siltä, että niitä asioita ei ole voinut keksiä, vaan ne on oikeasti tapahtuneet. Ne on siinä mielessä aitoja. Aito on tosin mielestäni vähän tyhmä sana. Uskon kaikkien ihmisten olevan aitoja. Toivon, että mun musasta välittyy kuitenkin rehellisyys”, Eme kuvailee.

Toisin kuin moni muu artisti, Eme aloitti musiikin tekemisen verrattain myöhään. Hän on aina rakastanut laulamista ja esiintymistä, mutta aloitti biisien kirjoittamisen vasta lukion jälkeisenä välivuotena.

”Hankin Logic 9 -tuotanto-ohjelman ja aloin tekemään biisejä. Lähetin aivan pokkana yhden ensimmäisistä silloin valmistuneista tekeleistä YleX:lle ja ne otti sen soittoon Nosteessa-osioon. Se motivoi paljon, mutta jälkeenpäin kun kuuntelen sitä kappaletta niin mietin, että miten kehtasin lähettää sitä yhtään mihinkään”, Eme naurahtaa.

Sony Musicin alaisuudessa toimivan artistin matka yhtiöön kulki mutkien kautta. Eme kävi muidenkin levy-yhtiöiden kanssa keskusteluita, mutta ne eivät poikineet sopimusta. Muita yhteistyöprojekteja kuitenkin syntyi.

”Noin vuosi sitten Lasse Kurki otti yhteyttä ja kysyi, että haluaisinko laulaa Pikku G:n Kilometrit-albumin biisillä Meedio. Se oli suuri kunnia ja kaiken kruunasi se, että viime kesänä pääsin Ruisrockin päälavalle Pikku G:n keikalle esittämään kappaleen.”

Viime kesänä tuottaja Jonas Ollsson kuuli Emen kappaleita ja piti artistin tyylistä. Hän tarjosi sopimusta ja yhteistyö Emen ja Sony Musicin välillä alkoi.

Emen debyyttisingle Ku oli pieni syntyi puolitoista vuotta sitten ennen artistin levytyssopimusta tai Pikku G -feattia. Eme tunsi elämänsä junnaavan paikallaan ja hän näki tulevaisuutensa epämääräisenä.

”Sen kappaleen kirjoittaminen oli mulle sellainen kliseinen terapiahetki. Istuin yöllä opiskelija-asunnon pimeässä keittiössä ja lauloin tekemäni taustan päälle. Itkin aivan täysiä, koska kappale vaan tuntui niin tärkeältä.”

Eme tuotti kappaleen loppuun muun muassa F:n tuottajana toimineen Juho Suutarisen kanssa. Kappale on surumielinen, mutta Eme kuitenkin uskoo, että se muistuttaa kuulijoita siitä, kuinka vaikealtakin tuntuvat asiat järjestyvät tavalla tai toisella. Artisti on ensimmäisestä julkaisustaan innoissaan.

”Singlen julkaisu on ollut ihan sairaan siistiä. En olisi malttanut odottaa enää hetkeäkään. Oon tosi ilonen ihmisistä jotka ovat auttaneet minua tässä. Olen suhtautunut tähän kaikkeen kuitenkin aika tyynesti, koska olen aika rauhallinen tyyppi eivätkä tunteeni kulje suurta vuoristorataa.”

Ku oli pieni -single löytyy jutun lopusta.

Eme mainitsee esikuvikseen muusikko Sasha Sloanin, jonka kanssa hän mielestään jakaa samanlaisen tyylin tehdä melodisia ja melankolisia kappaleita. Lisäksi Emeä miellyttää laulaja Ashen sekä Billie Eilishin veljen ja tuottajan Finneas O’Connelin tyylit.

Itse musiikkiansa tuottava Eme kertoo, että hän on naisena kokenut ennakkoluuloja ja väheksyntää. Hän uskoo syynä tähän olevan sen, että naispuoliset musiikkituottajat ovat edelleen harvassa.

”Naiset harvemmin tajuavat kiinnostua tuottamisesta, koska esikuvia ei ole kauheasti. Toivon, että joku päivä pystyn toimimaan esimerkkinä ja rohkaisijana nuoremmille naisartisteille.”

Tällä hetkellä Eme haaveilee siitä, että hän voisi jonain päivänä tehdä musiikkia täysipäiväiseksi ammatikseen. Myös Ruisrockin lava, josta hän sai viime kesänä maistiaisen, houkuttelee.

”Olen Turusta kotoisin, joten Ruisrock on ollut nuoresta lähtien tärkeä juttu. Toivon, että jonain päivänä pääsisin heittämään siellä oman keikan.”

Ku oli pieni -kappaleen lisäksi Eme tekee tänä vuonna vielä kaksi singlejulkaisua. Niistä ensimmäinen, Kupla ilmestyy heinäkuussa ja Oispa tää peli seuraa lokakuussa. Kappaleet ovat artistin mukaan ensimmäisen singlen tapaan kaihoisia ja ne lähestyvät tuttua teemaa eri kulmasta.

Lisää luettavaa