Ennustamme, että Lauri Haav on yksi tulevaisuuden nimistä suomiräpin saralla

Nuoren räppärin tuore single osoittaa selkeä kasvua artistina. Jyväskyläläisen ensi vuonna ilmestyvää debyyttiä varten kannattaa pistää korvat hörölle.

Max Steffansson

Lauri Haav julkaisi keväällä levy-yhtiödebyyttinsä, Nyt ja heti -ep:n. Se osoitti, että kyseessä on paitsi mielenkiintoinen, myös lahjakas uusi tuttavuus.

Vuonna 1997 syntynyt räppäri-laulaja ponnistaa Jyväskylästä ja häntä kuultiin tänä vuonna muun muassa Gettomasan viimeisimmällä albumilla Diplomaatti, sekä Pykärin levyllä O.

Jyväskyläläisen tavaramerkkinä on kikkaileva, sanoja venyttelevä ja sekoitteleva flow, jolla erottuu massasta. Räppäämisen lisäksi Lauri Haav myös laulaa. Se on hänelle yksi lisäkanava itsensä toteuttamiseen. Uudella kappaleella Alas kuullaankin räppäri-laulajalta lauluvetoisempi suoritus.

Pelkkään teknisyyteen ei Lauri Haavin kohdalla kannata keskittyä, vaan hänen vahvuuksiinsa voi lukea myös sanoittamisen. Haav käsittelee Alas-kappaleella myrkyllistä suhdetta.

Alas ei kulje ”ovet paukkuu” -linjalla vaan kieroutuneessa mielenmaisemassa kertoja nauttii tuskaisista kokemuksistaan. Haav näkee vastapuolen huonot puolet ja kokee olonsa huonoksi, muttei lähde pois suhteesta. Sen sijaan hän vajoaa aina uudestaan samaan limboon:

”Työnnä mut alas, en pysty hengittää. Nosta mut takas, jos mä vielä selviin täst”, Lauri Haav laulaa kappaleella.

Epäonnen ja katkeruuden käsittelyä on kuulunut tuotannossa ennenkin, esimerkiksi keväällä videosinkkuna julkaistulla Onneton-kappaleella. Melankolisuus ei tietenkään tee Haavista yksinään uniikkia artistia, mutta yhdistettynä tekniseen osaamiseen sekä lavakarismaan, häneltä voi odottaa paljon. Lauri Haavin artistiudesta voi jo varhaisessa vaiheessa saada selkeän käsityksen. Se on etenkin nykypäivänä selkeä vahvuus.

Alas on ensimmäinen julkaisu ensi vuonna ilmestyvältä debyyttialbumilta. Kappale on Haavin itse säveltämä ja sanoittama, tuotannollisena apuna on toiminut Aaro630, jonka kanssa Haav on tehnyt pitkään musiikkia.

Gettomasa räppäsi jo viime vuonna Onks sul todistei -kappaleella, kuinka kannattaa ”betsaa eget” Haaville. Gettomasa toki tukee oman kylän poikaa muutenkin, mutta totuuden siemen lainissa silti oli. Nyt ja heti -ep oli hyvä sisääntulo, mutta varsinainen matka alkaa vasta nyt.

Uudesta singlestä julkaistiin musiikkivideo, katso se alta. Siitä vastaa Haavin lisäksi Max Steffansson.