Erkki Kurenniemi, Jori Hulkkonen, Perttu Häkkinen – Suomalaisen elektronisen musiikin historiasta tulossa dokumentti

Tekijä vastaa, miksi suomalaisen elektronisen musiikin historia on niin kiinnostava aihe.

22.12.2014

 Tero Vuorinen tekee tällä hetkellä dokumenttia suomalaisen elektronisen musiikin historiasta. Machine Soul -dokumentissa ”sukelletaan syvälle elektronisen musiikin maailmaan artistien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa ympäristön vaikutusta musiikin syntyyn, varhaisia vaikutteita sekä tyylin kehittymistä.”

Projektin mesenaatti-sivut löydät täältä. Machine Soul vaikuttaa kokonaisuudessaan sen verran mielenkiintoiselta, että otimme yhteyttä sen tekijään ja kyselimme sen etenemisestä ja monesta, monesta muusta asiasta.

Dokumentin mesenaatti-videon löydät haastattelun alta.

Miksi suomalaista elektronisen musiikin historiaa pitää dokumentoida? Mikä siinä on niin erikoista ja hienoa?

”Suomessa on tehty hienoa pioneerityötä kokeellisen elktronisen musiikin saralla aina 60-luvun lopulta asti. Osmo Lindemanin, Erkki Kurenniemen ja kumppaneiden perintö näkyy tänäkin päivänä suomalaisessa tekno- ja konemusiikissa. Musiikki on uskaliasta, kokeilevaa ja sitä tehdään kovalla pieteetillä ja suurella sydämellä. Myös esimerkiksi Toni Rantasen kaltaiset skenen aktiivihahmot ja tapahtuma- ja klubijärjestäjät pitää nostaa vahvasti ylös. Tätä kaikkea on dokumentoitu häpeällisen vähän. Elokuvan olisi voinut tehdä jo vuosia aikaisemminkin, mutta toisaalta nyt kun aikaa esimerkiksi teknon rantautumisesta suomeen on kulunut yli 20 vuotta, ollaan saavutettu mukavaa perspektiiviä. Myös se, että elokuvassa esiintyvät artistit eivät ole enää mitään parikymppissiä tuo aiheen käsittelyyn kypsyyttä ja haluttua tulokulmaa. Mielestäni juuri nyt on siis erittäin otollinen aika kumartaa syvään pitkän linjan tekijöille, esitellä uusia tulokkaita ja samalla valottaa aihetta myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole asiaan vihkiytyneet.”

Kuinka mesenaattikampanja on lähtenyt liikkeelle? Millaiset ovat odotuksenne?

”Joukkorahoitus alkoi pirteästi, mutta on nyt hieman laantunut alun innostuksen jälkeen. Markkinointikoneistomme on hyvin pieni, joten ystävien apu tässäkin asiassa on merkittävä. Minimitavoitteemme on 4000 euroa ja päätavoite 30 000 euroa, josta voitaisiin jo maksaa hieman palkkaakin elokuvan työryhmälle. Joukkorahoituksen onnistumisen kannalta on tietysti tärkeintä saada bassorumpu päälle ja jakamaan ilosanomaa. Uskon, että pääsemme minimitavoitteeseemme.”

Onko kiinnostus suurempaa ulkomailla vai Suomessa?

”Kuhina on ollut toistaiseksi suurempaa Suomessa, mutta muutamia yhteydenottoja on tullut myös ulkomailta. Ulkomaan levitykseen saamme apua Music Finlandilta ja muutamista festarikiinnityksistä on jo ollut puhetta. Suunnitelmissa on tehdä ensi kesänä erikoisnäytöksiä eri puolilla Suomea, joissa yhdistyy elokuva ja musiikki. Esimerkkinä Turun ensi-ilta, jota on kaavailtu Turku Modernin yhteyteen. Myös yhteisnäytöksiä on luvassa, mutta niistä en uskalla vielä paljastaa enempää.”

Millaisia asioita tehtyjen artistihaastattelujen myötä on tullut esille? Kerro joku teaseri tai anekdootti elokuvasta.

”Ainakin täysin uusi nuorempi sukupolvi on alkanut kiinnostumaan siitä mitä pitkän linjan veteraanit tekevät ja ovat tehneet aiemmin. Jori Hulkkonen nosti asian esille haastattelussa ja iloitsi siitä, että klubeilla on paljon porukkaa ja nuoremmat ihmiset ovat selvästi aktiivisia ja kiinnostuneita siitä mitä ”sedät” vääntää. Perttu Häkkiseltä kuullaan ainakin meheviä tarnoita mm. Skweeen syntyajoista ja kaikesta muustakin.”

Dokkarin tiimoilta on tulossa myös levyjulkaisu, kerro jotain siitä.

”Julkaisemme 300 kpl:een vinyylipainoksen, jolla kuullaan uutta musiikkia Jori Hulkkoselta, Mono Junkilta, Randy Barracudalta ja Hannu Ikolalta. Kyseessä on todellinen keräilyherkku ja voin jo nyt kertoa biisejä kuunneltuani, että tiukkaa jyystöä on luvassa. Levy on myös ennakkotilattavissa mesenaattikamppiksen kautta. Ison avun levyn julkaisussa antaa Ikolan Hannu, joka julkaisee omaa ja muiden musiikkia Etherwerks levymerkillään.”

Lisää luettavaa