Estonian onnettomuudesta päivälleen 26 vuotta – ensiesityksessä hätäkutsuun perustuvan kappaleen video

Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine ja Panssarijuna-yhtyeen Jussi Karmala ovat kirjoittaneet laivaonnettomuudesta kappaleen taiteilijanimillä Anastasia Eutanasia ja Jorma Kukko.

Timo Pyykönen

M/S Estonian onnettomuudesta tulee tänään kuluneeksi päivälleen 26 vuotta. Aamuöisessä laivaturmassa kuoli 852 ihmistä.

Estonian kohtalo puhuttaa edelleen: tänään julkaistu dokumentti sisältää sokkipaljastuksen, joka kyseenalaistaa autolautan uppoamisen virallisen syyn. Dokumentissa kerrotaan laivan kyljessä olevasta nelimetrisestä reiästä, jonka arvellaan syntyneen törmäyksestä tai räjähdyksestä. Suomi, Ruotsi ja Viro aloittavat tutkinnan näistä väitteistä, kertoo Iltalehti.

Myös kotimaiset muusikot ovat kiinnostuneet Estonian onnettomuudesta. Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine ja Panssarijuna-yhtyeen Jussi Karmala ovat kirjoittaneet aiheesta kappaleen taiteilijanimillä Anastasia Eutanasia ja Jorma Kukko.

Kappale pohjautuu Estonia-laivan viimeiseen hätäpuheluun, jonka alus kävi Silja Europan kanssa. Artistien mukaan biisi on kevyestä jahtirock-soundistaan huolimatta nöyrä kunnianosoitus laivaturmassa menehtyneiden muistoksi.

Blackout-kappaleen alkuperäinen video sai osakseen negatiivista huomiota, ja artistit poistivat sen Youtubesta. Mikä videossa herätti närkästystä, Linda-Maria Roine?

”Idea videon poistamiseen lähti minusta, mutta en päätynyt siihen palautteen takia. Olin videon julkaisun jälkeen kaksi viikkoa lomalla, ja näin esimerkisi unta, missä Estonialla kuolleen omainen kysyy minulta, miksi Jorma Kukko irvistelee videolla, ja pahoittelin sitä. Se jäi häiritsemään minua ihan älyttömästi. Sitten saadusta palautteesta tajusin, että ihmiset näkevät tämän samalla lailla kuin minä, ja tulkitsee, että kyseessä on huumorikappale.”

Alkuperäinen video oli kuvattu nopealla aikataululla. Roine ja Karmala laulavat osuuksiaan kännykkäkameralle päiväsaikaan purjeveneellä.

”Nuo seikat yhdistettynä siihen, että Jorma Kukko teki outoja ilmeitä, saivat biisin vaikuttamaan kevyemmältä kuin on tarkoitus. Ei oltu selvillä toistemme taiteellisista näkemyksistä, ja siitä millaisia videoita halutaan tehdä. Mutta koska oli kova kiire, niin olin, että antaa mennä vain. Ajattelin, että ihmiset eivät kiinnitä siihen huomiota, vaan ongelma on mun päässä.”

Pääsittekö Karmalan kanssa yhteisymmärrykseen videon poistamisesta?

”Aluksi Jussi ei halunnut poistaa sitä, ja ymmärrän hyvin, mistä se kumpusi. Tämä on eka kerta, kun olen halunnut poistaa mitään omaa taidettani tai mitään, missä olen mukana. Selitin Jussille, että jos saisin päättää yhden asian, missä minua ei ymmärrettäisi väärin, se olisi tämä. Mulle on ihan sama, jos joku ajattelee minun nyt olevan selkärangaton taiteilija, kun poistan jotain omaa, mutta tämä on sen arvoista. Halusin kunnollisen videon. Sitten Jussikin ymmärsi.”

”Olen kiinnostunut Estoniasta, ja tunnen suurta sympatiaa erityisesti viimeisen hätäkutsun lähettänyttä Andres Tammesia ja muita menehtyneitä kohtaan. En todellakaan halua, että kukaan saa kuvan, että ollaan tehty huumorimusaa.”

Estonian onnettomuuden 20-vuotispäivänä Roine perehtyi laivan virolaiseen perämieheen Andres Tammesiin.

”En ole koskaan edes nähnyt kuvaa hänestä. Mutta se viimeinen hätäkutsu teki suunnattoman vaikutuksen.”

Blackout-kappaleen sanoitukset pohjautuvat Tammesin hätäkutsuun, mutta ne on merkitty kappaleen tekijätiedoissa Roineen kirjoittamiksi.

”Haluaisin lahjoittaa mun Teosto-korvaukset tästä biisistä jonnekin, mahdollisesti jonkun uhrin omaisille. Olen yrittänyt tässä selvitellä, että minkälaisia lahjoitusmahdollisuuksia on. Yritän löytää omaisia keille voisin lahjoittaa, saa ilmoittautua.”

Roine teki kappaleelle uuden videon, joka saa ensiesityksensä Rumban sivuilla nyt. Ensimmäisellä koskaan tekemällä videollaan hän pyrki kanavoimaan sitä taiteellista visiota, joka hänellä videosta alun perin oli.