Festivaali halusi sallia omat juomat, Suomen laki esti – kansalaisaloite alkoholilain muuttamiseksi

Visio kävi taistoon alkoholilakia vastaan. Teknofestivaalilla nähdään voittoa tavoittelematon baari.

13.06.2019

Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Visio-festivaali halusi järjestää juhlat, missä yleisö voisi tuoda omat festarijuomansa alueelle. Suomen alkoholilaki esti kuitenkin aikeet.

Nyt Visio ry on julkaissut lehdistötiedotteen asiasta.

”VISIO ry:n jäsenistä koostuva työryhmä on tehnyt kansalaisaloiteen alkoholilain 85 §:n poistamisesta, sekä järjestää festivaalialueelle voittoa tavoittelemattoman anniskelun”, tiedote kertoo ja jatkuu:

”VISIO Festival 2019 oltiin järjestämässä periaatteella, että yleisö saa tuoda omat juomat alueelle, mutta valitettavasti tämä ei ollut mahdollista, koska Suomen alkoholilain 85 § kieltää alkoholin nauttimisen yleisötapahtumissa sekä tiloissa, joissa tarjotaan maksua vastaan ruokaa tai virvokkeita. Käytännössä tämä pykälä rajoittaa yksilönvapautta, ja kieltää yksityishenkilöitä tuomasta omia juomia yleisötapahtumiin myös sellaisissa tilanteissa, kun tapahtuma sallisi yleisölle omat juomat.”

Visio ry painottaa olevansa voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena ja tehtävänä on edistää kulttuuria ja erityisesti elektronista musiikkia ja taidetta.

”Siksi emme ole halunneet sulkea ihmisiä kaljakarsinaan, vaan antaa heidän nauttia tapahtumasta vapautuneesti ja kiireettömästi, vaikka he nauttisivatkin alkoholipitoisia virvokkeita”, Visio ry kertoo tiedotteessaan.

Ratkaistaakseen ongelman se perustaa festivaaleille voittoa tavoittelemattoman baarin, josta saa alkoholia pikkurahalla. Voittoa festivaali tai myyjät eivät alkoholimyynnistä ota, vaan hinnat ovat sellaisia, että niillä lähinnä katetaan kulut.

Viso ry myös kertoo, että se on tehnyt aloitteen aloitteen pykälän 85 §:n poistamiseksi.

”Työryhmä ja aloitetta tukeva VISIO ry. eivät löydä mitään hyvää syytä alkoholilain 85 §:n pitämiselle laissa. Sen sijaan sen nähdään rajoittavan yksilönvapautta ja estävän uusien palvelukonseptien syntyä, sekä vastustavana yhteiskunnallisessa keskustelussa olleita normienpurkutavoitteita. Kansalaisaloite odottaa hyväksyntää Oikeusministeriöltä”, Visiosta kerrotaan.

Visio-festivaali järjestetään Helsingin Suvilahdessa 5.–7. heinäkuuta.

Sen Facebook-sivuille pääset tästä.

Lisää luettavaa