Flow-festivaalin jätemäärät sekä energiankäytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt vähenivät entisestään

Flow'ssa päästöt vähenivät entisestään.

Sami Turunen

Maailman ensimmäisiin hiilineutraaleihin festivaaleihin lukeutuvan Flow-festivaalin kokonaishiilijalanjälki lasketaan vuosittain yhdessä Pöyry Consultingin kanssa ja tapahtuman aiheuttamia päästöjä minimoidaan huolellisella ympäristötyöllä.

Flow’n hiilijalanjälki on kompensoitu vuodesta 2009 lähtien kansainvälisin standardein varustettuihin projekteihin. Tänä vuonna Flow’n päästöt kompensoidaan kuivuudesta ja metsien hakkuista kärsivän Zimbabwen Kariba REDD -metsänsuojeluprojektiin. Lisäksi Flow on vuodesta 2012 asti käyttänyt Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ympäristötyönsä kehittämiseen.

Vaikka Flow-festivaalin kävijämäärä kasvoi 3000 kävijällä per päivä, jätemäärät laskivat 21 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Syntyneiden jätteiden hyötykäyttöaste oli aiempien vuosien tapaan 100 prosenttia. Osa jakeista hyödynnettiin energiana ja osa toimitettiin hyödynnettäväksi materiaalina. Festivaali vähensi energiankäytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 9,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Flow’n vuoden 2018 ruokamyynnin osalta merkittävää ympäristölle oli, että myydyistä ruoka-annoksista peräti 46 prosenttia oli kasvis- tai vegaaniannoksia. Suuren suosion ja yleisön palautteen ansiosta tavoitteena on edelleen lisätä kasvis- ja vegaaniruoan määrää vuonna 2019.

Flow tukee jälleen myös Itämeren suojelutyötä. Festivaalilipun oston yhteydessä tehdyt lahjoitukset, yhteensä 11 901 euroa, tilitetään suoraan John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille.