Glastonburyn parhaat palat: livevideoita Coldplaylta, Elbow’lta, Fleet Foxesilta, The Vaccinesilta, Morrisseylta ja The Killsiltä

27.06.2011

Kun suomalaiset ryntäsivät juhannuksena nollat taulussa mökeilleen, nauttivat britit samaan aikaan laatumusiikista Glastonburyssa. Niinpä Rumbablogi tarjoaa läpileikkauksen festarien kiinnostavimmista keikkataltioinneista näin jälkikäteen.

Teksti: Jussi Saarinen, kuva: Glastonbury.fm

Tänä vuonna Glastonbury Festivalin esiintyjistö painottui peribrittiläiseen osaamiseen. Mielenkiintoisimmiksi tapauksiksi nousivat kaksi salakeikkaa, joista vastasivat saarivaltion omat legendat, Radiohead ja Pulp.

Radioheadin keikasta ei livemateriaalia internetin syövereihin tietenkään ole eksynyt. Pulp jää myös katsomatta, kiitos asuinpaikkarasismin.

Onneksi festarit suorastaan pursuivat loistavia keikkoja, joista suurimman osan pystyy kotikoneella todistamaan. Tässä jutussa esitellään ahdasmielisen subjektiivisesti niistä kiinnostavimmat.

Kotimaan lippu siis liehui Glastonburyssa korkealla. Perjantain pääesiintyjä oli U2 ja lauantain Coldplay. Chris Martinin kaitsema nyyhkypop-suuruus soitti tyylilleen uskollisen show’n massiivisine ilotulitteineen ja laservaloineen. Alkaisiko termi ”stadion rock” olla jo pikkuhiljaa pakollinen genremäärite Coldplayn yhteydessä?

Bändi tarjoili jopa viisi kappaletta tulevalta albumilta. Jo aiemmin viikonloppuna julkisuuteen saatetun Major Minus -biisin ja Every Teardrop Is A Waterfall -singlen lisäksi kuultiin kolme täysin uutta tuttavuutta: MX/Hurts Like Heaven, Charlie Brown ja Us Aganist The World. Näiden näytteiden perusteella uusi levy saattaa sittenkin olla tutustumisen arvoinen tapaus.

Jos eläisimme oikeudenmukaisessa maailmassa, niin Elbow’n kuuluisi Coldplayn sijaan olla tämän hetken brittipopin suurin ja mahtavin. Tuore Build A Rocket Boys -levy on toki vienyt tätä rankasti aliarvostettua bändiä kohti ansaitsemaansa huomiota. Ruisrockin keikkaa odotellessa voit katsoa, miten Open Arms -biisin crescendot jylisivät monituhatpäisen yleisön edessä.

Glastonburyn lauteille kipusi myös toinen nimekäs Ruissin-vieras, nimittäin Fleet Foxes. Helplessness Blues -albumillaan bändi sai kriitikot polvilleen, mutta miten on folk-sekstetin livekunnon laita? Ainakin Sim Sala Bim -vedon perusteella Fleet Foxes on kovassa tikissä.

Viikko sitten Provinssissa vieraillut The Vaccines taas osoitti jälleen kerran sen, että tarttuvat kertosäkeet ja suoraviivainen paahto ovat parhaimmillaan nimenomaan festarimiljöössä. Englantilainen rockskene on edelleen voimissaan, ei voi muuta sanoa. The Vaccines ja If You Wanna, olkaa hyvä.

Myös brittipopin setämies-osasto oli hyvin edustettuna Morisseyn, 52, toimesta. Moz ei kuitenkaan jäänyt nuorempien haastajien jalkoihin, vaan päinvastoin. Katso vähän päälle 34 minuutin setti kokonaisuudessaan alta.

Huhtikuussa viimeisimmän levynsä julkaisseen bluespunk-bändi The Killsin keikan saa niin ikään todistaa alusta loppuun. Oikein energistä autotallirouhintaa, hyvä!

Jäikö jotain olennaista linkittämättä? Katsausta voi täydentää kommenttikenttään.