Grammyt jaettiin viime yönä – mitä jäi käteen ja mitkä aiheet puhuttivat?

Kacey Musgraves ja Childish Gambino saivat neljä pystiä henkilöön.

11.02.2019

Musiikkialan valovoimaisin palkintogaala Grammy Awards järjestettiin viime yönä Suomen aikaa. Illan suurimmat voittajat olivat Kacey Musgraves ja Childish Gambino. Molemmat saivat neljä Grammy-palkintoa, mutta viimeksi mainitun poissaolo alleviivasi gaalaan liitettyjä ongelmia.

Grammy-gaalaa on syytetty naisehdokkaiden vähyydestä ja hiphopin huomiotta jättämisessä tärkeimmissä palkintokategorioissa. Vaikka tämänvuotisia ehdokaslistoja silmäillessä gaala näyttää tehneen hartiavoimin töitä asian oikaisuun, Childish Gambinon poissaolo nosti epäkohdat parrasvaloihin.

Childish Gambinon This is America palkittiin vuoden levytyksenä ja vuoden parhaana kappaleena. Se oli samalla Grammy-historian ensimmäinen rap-kappale, joka on näissä pääkategorioissa palkittu.

Illan arvostetuimman palkinnon, vuoden albumin voitti Kacey Musgraves levyllään Golden Hour. Tässä pääkategoriassa palkinto on mennyt rap-albumille kerran: vuonna 2004 Outkastin levylle Speakerboxxx / The Love Below.

Historiaa tehtiin myös vuoden rap-albumin kategoriassa. Cardi B oli ensimmäinen kyseisen palkinnon sooloartistina voittanut nainen. Lauryn Hill on ainoa nainen, joka on tätä ennen vuoden rap-albumin palkinnon pokannut, kun yhtyeensä The Fugees voitti pystin vuonna 1997. Naisehdokkaiden määrä ei tässä 24 kertaa jaetussa kategoriassa päätä huimaa: vain Missy Elliott (1998, 2000, 2004, 2006), Eve (2002), Nicki Minaj (2012, 2016), Iggy Azalea (2015) ja Rapsody (2018) ovat olleet ehdolla.

Childish Gambino oli jo aiemmin kieltäytynyt esiintymästä Grammy-gaalassa. Samoin olivat tehneet Kendrick Lamar ja Drake – kenties juurikin yllä esitetyt syyt tiedostaen. Lavalla nähtiin illan aikana muun muassa Jennifer Lopez, jonka Motown-tribuutti aiheutti kuohua sosiaalisessa mediassa: kuinka ikonista mustien artistien levymerkkiä on valittu kunnioittamaan latino.

Myös gaalan kesto – ja kuinka se oli käytetty – puhutti. Alicia Keysin juontamassa gaalassa jaettiin yli 80 palkintoa ja niitä rytmitettiin musiikkiesityksillä. Vaikka gaala venyi nelituntiseksi, lukuisia palkintopuheita katkaistiin kesken. Tämä aiheutti luonnollisesti närää katsojien keskuudessa.

Katso pääkategorioiden voittajat täältä.

Lisää luettavaa