Grindcorea leffateatterissa? Kyllä, kiitos – suomalaislaulajalla varustetun Nasumin viimeinen konsertti tänään valkokankaalla

Michael Panduron ohjaama konserttielokuva nähdään Night Visions -festivaalilla.

22.08.2020

Vuosituhannen vaihteen grindcore-liikehdinnän nälkäisimmät, nopeimmat ja vimmaisimmat nimet olivat ruotsalainen Nasum ja kotimainen Rotten Sound. Hengenheimolaisista ensin mainitun tarina jäi kesken tragedian seurauksena. Nasumin laulaja ja esimerkiksi Rotten Soundin tuottajana tunnettu Mieszko Talarczyk menehtyi Thaimaan tsunamissa 2004.

Vuosia myöhemmin Nasumin jäsenet halusivat panna pisteen bändille ja kuopata sen omilla ehdoillaan. Solistiksi värvättiin luonnollisesti Rotten Soundin Keijo Niinimaa.

Nasum soitti jäähyväiskonserttinsa Tukholman jo nyt lopettaneessa Debaserissa 2012. Muiden muassa Napalm Deathille ja Saint Vitusille musiikkivideoita tehnyt Michael Panduro on ohjannut showsta livekohtauksia ja haastatteluita yhdistelevän Blasting Shit to Bits -konserttielokuvan.

Harvoin elokuvan nimi kuvaa sisältöä näin osuvasti. Lavalla nähdään kokoonpano, joka ei kaipaa pommeja eikä tanssijoita. Hiki tulee katsellessa, sen uskallan luvata. Tuhatpäiselle yleisölle kaahaava bändi on iskussa, ja tilaisuuden tunteellisuus ja jännite paistaa läpi kaikesta.

Panduron kaava on toimiva: kourallinen aggressiivisia grindcore-myllytyksiä musiikin tempoa kunnioittavilla leikkauksilla ja hengähdystauko parin lyhyen haastattelupätkän muodossa. Tarinat pyörivät edesmenneen nokkamiehen ympärillä, ja syvenevät elokuvan edetessä. Kyyneleiltäkään ei vältytä.

Sen lisäksi, että elokuvateatteri on monestakin syystä turvallisempi paikka kokea tällainen selkäsauna kuin moshpit, toinenkin tuulahdus ”vanhoja hyviä aikoja” on läsnä: kännyköiden meri loistaa poissaolollaan.

Encoren viimeiset kaksi kappaletta ovat murskaavia sekä tunnelatauksen että toimituksen osalta. Huh huh.

Nasum: Blasting Shit to Bits – The Final Show esitetään tänään osana Night Visions -festivaalia Orionissa tänään lauantaina 22. elokuuta kello 18. Pääsylippuja saa elokuvafestivaalin kotisivuilta.

Lisää luettavaa