Haastattelussa r&b-nousukas Pink Sweat$, joka vertaa urasuunnitelmiaan luotettavaan lähikauppaan

Honesty-hitistään parhaiten tunnettu philadelphialaisartisti vieraili Suomessa.

Helsingissä lokakuun ensimmäinen pakkaspäivä on vaihtunut iltaan. Keskustassa tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa mielenkiintoisia asioita, kun philadelphialainen Pink Sweat$ nousee yökerhon lavalle.

Hän on saapunut Suomeen osana promokiertuetta ja tapaa Rumban pian showcase-keikkansa jälkeen. Kohtelias ja hyväntuulinen yhdysvaltalainen r&b-artisti on julkaissut kaksi Volume-ep:tä, joista ensimmäisen avausraita Honesty on paljastunut laulajan läpimurtohitiksi.

Pink Sweat$ hankki kannuksensa musiikin parissa jo varhain toimiessaan kirkkobändin rumpalina. Rumpujen soittamisen hän aloitti seitsemän vuotiaana. Sen jälkeen hän on alkanut perehtyä musiikkiin omatoimisesti.

Rumputausta on yllättävä, koska rumpujen puute on se, joka paistaa läpi Pink Sweat$in musiikista. Vaikka ainakin suoratoistolukemat ovat komeita, niin ratkaisussa on omat riskinsä. Voiko artisti alkaa toistamaan itseään?

”Teen tätä nyt, mutta en pitkään. Minulla on suunnitteilla oma albumi, joka sisältää bändisoittoa. Täytyy pysyä kekseliäänä ja antaa ihmisille uutta, tuoretta materiaalia.”

Laulaja-lauluntekijä ei kuitenkaan mieti pelkkää uudistumista ja trendien seuraamista, vaan puhuu paljon siitä, minkälaisen kuvan aikoo jättää.

”Haluan olla se artisti musiikkimaailmassa, jota voi katsoa ja sanoa, että tuo oli se jonka takia voin itse seurata unelmiani. Volume 1 ja 2 ovat myös heidän voittojaan. Kun he huomaavat, että minun musiikillani voi menestyä, vain pelkällä kitaralla ja laululla, ei biittejä tai muuta. Eihän tämän paskan pitäisi paperilla toimia mitenkään. Nyt muut ovat ihmeissään, miksi tämä toimi? Haluan kannustaa ihmisiä kohti omia unelmiaan.”

”Nykypäivän musiikissa on liian vähän vaihtelua, haluan tuoda jotain lisää siihen yhtälöön. Tärkeää on jättää jälki. Musiikissa pitää olla tunnetta, on se sitten iloa tai surua. Kunhan se iskee sydämeen ja pystyt jotenkin kiintymään siihen.”

Honesty-hitin suosio on valtaisa. Sitä on kuunneltu pelkästään Spotifyssa 100 miljoonaa kertaa ja laulaja kertoo olevansa biisistä oletettavastikin hyvin ylpeä. Kappale on kieltämättä erottuva nykypäivän r&b-soundissa ja se on ollut myös Pink Sweat$in tarkoitus. Tuoda jotain omaa.

Pelkkiä hittejä Pink Sweat$ ei kuitenkaan hae, vaan hän miettii myös sitä, että mitä biisejä kuunnellaan 30 vuoden päästä, samaan tapaan kuin hän itse kuuntelee Whitney Houstonia ja Johnny Leetä nyt. Kenties Honesty on sellainen biisi, joka jää, kun muut kappaleet vaipuvat unholaan.

Vaikka laulaja onkin promokiertueella, niin julkisuus itsessään ei tunnu häntä kiinnostavan. Mustiin aurinkolaseihin, vaaleaan huppariin ja pinkkeihin verryttelyhousuihin pukeutunut laulaja puhuu haastattelussa paljon monipuolisuudesta. Pelkkää r&b:tä ei ole jatkossa luvassa.

”Oma tarkoitukseni on rakentaa maailma, johon kuuntelija voi tulla ja kuunnella musiikkia yhden ihmisen toimesta. Nykypäivänä jos seuraa radiota tai suoratoistojen soittolistoja, niin joutuu kuuntelemaan monia eri artisteja, koska monet tekevät saman biisin yhä uudelleen. Jos haluan kuunnella jotain vaihtoehtoista, niin menen kuuntelemaan tätä ja jos haluan kuunnella r&b:tä, niin menen kuuntelemaan tätä”, Pink Sweat$ perkaa ja viittelöi käsillään eri suuntiin.

Hän puhuu vertauskuvallisesti halustaan olla lähikauppa, josta voi hakea tarvitsemaansa. Eli olla muusikko, jonka tuotantoon voi uppoutua ja sitoutua.

Tulevan albumin on määrä ilmestyä ensi vuoden alkupuolella, mutta vielä sitä ennen on aika julkaista yksittäisiä kappaleita. Yhteistyötä on tehty muun muassa korealaisen Crushin kanssa. Lisäksi Honestysta julkaistaan remix-versio, jolla vierailee Jessie Reyez. Kappale julkaistaan Pink Sweat$in mukaan noin kuukauden sisään.

Pelkkä levy ei ole suunnitteilla, vaan Pink Sweat$ paljastaa tekevänsä myös soundtrackia tulevaan ison tuotantoyhtiön elokuvaan, sekä valmistelee itsestään kertovaa lyhytelokuvaa. Aivan kaikkea hän ei uskalla paljastaa. Paitsi sen, että ensi vuonna alkavan kiertueen jälkeen on luvassa vielä kolmas ep.

”Jotta ihmiset voisivat sitten jättää minut rauhaan”, Pink Sweat$ naurahtaa.

Ensi vuonna samaan aikaan voi arvioida, että tullaanko laulajaa jättämään rauhaan. Intohimoisesti musiikkiin suhtautuva yhdysvaltalainen onnistui vangitsemaan yleisön haltuunsa korkeihin nuotteihin kykenevällä laulullaan. Lisäksi sometarkastelu paljastaa esimerkiksi Justin Bieberin, Draken luottotuottaja Noah Shebibin ja hittinikkari Frank Dukesin olevan kiinnostunut laulajan tekemisistä.

Vaikuttaa silti, että lähikaupassa tulee riittämään asiakkaita.