Haistakaa paska koko cancel-kulttuuri – haastattelussa Slowthai

Kakkosalbuminsa julkaisuun valmistautuva brittiräppäri kertoo löytäneensä itsensä, vaikka Suomessa tupakan löytäminen oli haasteellista.

19.11.2020

”Olen käynyt Suomessa muistaakseni kaksi kertaa. Muistan, että siellä on kylmä, hyvä tunnelma ja ihmiset ovat ystävällisiä. Kaikki rakastavat juoda. On vaikea löytää kauppa, josta ostaa tupakkaa – tämän muistan hyvin. Pidin kyllä Suomesta silti paljon”, Slowthai kuvailee kokemuksiaan Suomessa käymistä.

Brittiräppäri julkaisi viime vuonna kriitikoiden ylistämän ja myös Mercury Prize -palkinnon saajaksi ehdolla olleen Nothing Great About Britain -albumin. Levy erottui räkäisyydellään edukseen, saaden arvostusta niin kollegoilta kuin rocktähti Liam Gallagherilta. Levy nosti brittiräppärin otsikoihin, eikä sitä vähentänyt suorat poliittiset lausunnot ja brittiläinen rehellisyys. Slowthai on debyyttinsä jälkeen noussut otsikoihin muun muassa sekavalla käytöksellään NME-musiikkilehden järjestämässä gaalatilaisuudessa, johon hän viittasi epäsuorasti Enemy-kappaleellaan.

Rumballe räppäri antaa haastattelun, sillä on nyt julkaisemassa uuden albumin. Slowthai on pysynyt otsikoissa ja se kuuluu myös albumilla. Lööpeistä räppäri antaa suorat sanansa, mutta mennään silti ensin levyyn. Debyytti oli räävitön, nyt artisti tuntuu löytäneen jonkinlaisen rauhan Tyron-albumilla.

Räppäri kuvailee albumin olevan kahteen osaan jaettu kuvaus siitä, mitä hänen elämässään on menossa nyt. Ensimmäinen puolisko on tutumpaa tavaraa eli räimettä, kun rauhallisempi puoli kuvastaa artistin kasvua ihmisenä. Räppäri kertoo debyytin jälkeen saaneensa itseluottamusta niin ammattimaisessa kuin henkilökohtaisessa elämässä. Kyse on prosessiin luottamisesta, siitä että on riittävän hyvä.

”Levyn nimi on myös oikea nimeni. Tämä on minä. Minun pitää tuntea itseni ja kun tunnen itseni, kukaan ei voi viedä sitä minulta pois. Mielenterveytesi kanssa kamppailu, tulevaisuuden odotukset ja ympäristösi, saavat sinut käyttäytymään tietyllä tapaa. Koen, että tämä levy on ihmisille joiden pitää löytää itsensä, ja toivon, että he onnistuvat siinä.”

Omena liittyy moneen erilaiseen symboliikkaan, aina raamatullisista vertauskuvista lähtien. Samoin se toimii myös kuvastamaan ihmisten moninaisuutta. Mitä enemmän ihmisistä löytyy erilaisia puolia, sitä enemmän on myös ristiriitoja ja mitä enemmän niiden kanssa kamppailee, sitä varmemmin löytää itsensä, räppäri kuvailee. Näistä syistä Slowthai nähdään levynsä kannessa kuin painovoiman hoksannut Isaac Newton. Levyllä Slowthai vaikuttaa haastavan kuulijan, sillä sanoituksissa ei väännetä tällaisia asioita rautalangasta. Hän toivoo, että tarina avautuu kuulijalle.

”Levyn ensimmäisessä ja viimeisessä biisissä kuulet aivan kaksi erilaista puolta samasta henkilöstä. Negatiivisen ja hivenen positiivisemman. Kertojan on syytä leikata jotain itsestään pois, jotta kehittyisi. Minä leikkasin pari jalkaa ja sydäntä, haha. Minun tapauksessa on kyse enemmänkin ihmisten jättämisestä pois elämästä. Kun on henkilöitä, jotka ottavat enemmän kuin antavat. Se ei ole ystävyyttä. Olin kuin kaivo, josta juotiin kunnes se oli tyhjä.”


Levyä on työstetty noin vuoden ajan ja sillä kuullaan aiempaa enemmän vierailijoita. Yksi heistä on brittilaulaja James Blake, jonka kanssa Slowthai kertoo tehneensä enemmänkin musiikkia, mutta pohjimmiltaan kyse on ystävyydestä ja ajan viettämisestä. Vastaava metodi oli myös silloin, kun artisti otti askeleen kohti jenkkimaailmaa aloittaessaan yhteistyön kovassa nosteessa olevan Kenny Beatsin kanssa. Ensimmäisellä Amerikan visiitillä musiikkia ei syntynyt tuottajan kanssa lainkaan, vaan kyse oli enemmänkin paskan jauhamisesta ja pilven polttamisesta.

Vierailijoita kuullaan levyllä mielenkiintoisella otteella, kun mukana ovat Blaken lisäksi muun muassa Asap Rocky, Dominic Fike ja Denzel Curry. Viimeksi mainitun kanssa Slowthailla on käynnisteillä CBD-niminen kvartetti, johon kuuluvat myös Jpegmafia ja Zillakami.

Mielenkiintoisesta nipusta huolimatta vierailijan nimekkyydellä ei ole merkistystä, vaan sillä, kuinka hyvä meininki on ollut musiikkia tehdessä. Ideoita pallotellaan ja missään tapauksessa ei stressata. Hän nauraa räkättäen muistellessaan erinäisiä kohtaamisia artistien kanssa, jotka eivät lähestyneet musiikin tekemistä samoista lähtökohdista, vaan pyysivät 50 000 euroa vierailusta.

”Maksa, jotta teen musiikkia sun kanssa? Mä vastaisin, että sä oot kusipäinen äijä.”

”Kyse ei ole rahasta, vaan jos teemme hyvän biisin, niin kaikki hyvä tulee myöhemmin. Tehdään musiikkia ihmisten kanssa, jotka rakastaa musiikin tekemistä. Eikä välttämättä tarvitse tulla valmista, vaan voi saada uuden ystävän. Hyvän musiikin tekeminen kaverien kanssa on paras fiilis ikinä. En vitussakaan maksa 200 000 saadaakseni fiittausta, vaikka haluaisinkin tehdä biisin Futuren kanssa, hahaha!”

Vielä haastiksen lopuksi Slowthai kertoo eläväisen tarinan musiikin tekemisestä Skeptan kanssa. Skepta oli mukana jo debyyttialbumilla ja on tukenut ystäväänsä matkan varrella. Uudella albumilla Skeptaa kuullaan Cancelled-kappaleella.

”Vedin sieniä ja se oli huono trippi. Se oli aikaa, jolloin tapahtui paljon kaikkea huonoa elämässäni. Skepta vain repi minut irti siitä maailmasta. Mä vaan mietin, että vitut kaikesta ja olin vihainen pikku runkku. Skepta sanoi, että tämä ei ole mitä vanhempasi opettivat. Miksi olet maissa?”

”Sitten teimme vain sen Cancelled-biisin ja haistatimme paskat koko cancel-kulttuurille, jossa ihmiset yrittävät viedä sinulta kaiken. He voivat haistaa paskan heidän mielipiteidensä kanssa. Minä ja ystäväni tietävät kuka olen, jatketaan siihen malliin. Cancel? Vitut!”

Tyron-albumi ilmestyy 5. helmikuuta, levyä voi ennakkotilata räppärin verkkosivuilla. Tänään julkaistiin NHS-kappale, joka edustaa levyn rauhallisempaa puolta. Kappalelista löytyy videon alta.

Päivitys 5.1.: Slowthai julkaisi Mazza-singlen albumilta. Kuuntele se alta.

A-puoli
1. 45 SMOKE
2. CANCELLED (feat. Skepta)
3. MAZZA (feat. A$AP Rocky)
4. VEX
5. WOT
6. DEAD
7. PLAY WITH FIRE
B-puoli
1. i tried
2. focus
3. terms (feat. Dominic Fike & Denzel Curry)
4. push (feat. Deb Never)
5. nhs
6. feel away (feat. James Blake & Mount Kimbie)
7. adhd

Lisää luettavaa