”Haluamme nähdä kärsimystä ja kuolemaa tuhansittain” – tervetuloa ISIS-popin maailmaan

Sanattomaksi saa.

05.07.2018

“Jep, Charlie Hebdo on kuollut, hän pilkkasi profeettoja / Todellakin tapamme säälimättä ne, jotka provosoivat meitä / Miksi haastatte riitaa? Mitä kylvää, sitä niittää / Te, joilla on aseet, nyt on aika kapinaan / Meidän täytyy iskeä Ranksaan, nyt on aika nöyryytykseen / Haluamme nähdä kärsimystä ja kuolemaa tuhansittain.”

Ja niin edelleen. Tätä on ISIS-pop, höystettynä tunnelmallisilla mutta tarttuvilla syntikoilla, sanoitukset käännetty alkuperäisestä ranskasta.

Onko konsepti tuttu? ISIS nimittäin tekee vastaavaa varsin aktiivisesti useilla kielillä. Säveltää populäärimusaa eri genreissä arabialaisesta nasheed-musiikista trappiin ja elektroon. Mutta täynnä ISIS-propagandaa.

Amazonin Audible-äänikirjapalvelussa on tällä hetkellä saatavilla erittäin kiinnostava podcast-dokkari asiasta. Pitch-dokumentin tuottaja Whitney Jones taustoittaa ISIS-popin konseptia:

“Se on kuin joku ottaisi lempigenresi ja muuttaisi sen manipuloimaan ja hyväksikäyttämään ihmisiä. Tämän aloitti jo Muslimiveljeskunta 1970-luvulla. He näkivät, että musiikki oli tehokas tapa saada ihmisiä kuuntelemaan ja hyväksymään näkökulmasi. ISIS on napannut saman idean viime vuosina. Se, mitä ISIS tekee on kuitenkin erilaista. He julkaisevat musiikkia eri kielillä. Parhaat ja tarttuvimmat biisit ovat yleensä ranskaksi. Niitä kirjoittaa kaksi veljestä ja dokumenttimme tarina kertookin ISIS-rekrytoinnista ja siitä, miten veljekset itse päätyivät ISIS-biisintekijöiksi.”

Pitch on itse asiassa dokkarisarja, joka tarkastelee musiikin käyttöä vaikutusvälineenä ihmisiin. Ensimmäinen jakso keskittyy ISIS-poppiin, lisää on tulossa muun muassa rasismista jenkkipoliitikassa ynnä muuta kiehtovaa.

Dokumentin tuottajan Whitney Jonesin pitkä haastattelu on luettavissa NME:n sivuilta. Dokkari itse löytyy tosiaan Audible-palvelusta – ainoastaan englanniksi, huom. huom.

Alussa lainattu biisi on nimeltään On Va Pas Se Laisser Abattre, ja sen löytää halutessaan googlaamalla netistä. Me valitsimme jättää linkkaamatta suoraan biisiin.

Lisää luettavaa