”Haluan tehdä musiikkia, jonka mukana voi huutaa kipua ulos” – kuuntele Vestan uusi single

Andre Pozusis

Hurjassa nosteessa oleva Vesta on vieraillut Töölön Ketterän ja Kauriinmetsästäjien biiseillä, buukattu Suomen suurimmille festivaaleille ja saanut kiitettävästi huomiota myös mediassa. Nyt parikymppisellä laulaja-lauluntekijällä on työn alla oma esikoislevy, jonka julkaisusta vastaa Etenee. Albumilta saadaan tänään esimakua Jori Sjöroosin tuottaman upean Sun katu -singlen muodossa.

Muutama kysymys Vestalle ennen biisin kuuntelua.

Et ole vielä koko kansan tuntema artisti, joten miten esittelisit itsesi laajemmalle yleisölle?

”Eiköhän tämä musiikin tekeminen ole itsensä esittelyä parhaimmillaan.”

Muutamiin julkaisuihin suhteutettuna olet saanut esimerkiksi hirmuisesti sekä mediahuomiota että buukkauksia kesän suurimmille festareille. Pelottaako hype ja asetetut paineet?

”On tosi siistiä, että koko ajan kehittyy paremmaksi biisinkirjoittajaksi omalle äänelleen. Tuntuu kuin olisin vasta ryhtynyt tutustumaan minun omaan ääneeni ja ruvennut tekemään sen ehdoilla. Tavoitteena on kuitenkin jotakuinkin pitkä ura.”

”Myönnän, että kesä jännittää hulluna, mutta samalla tosi turvallisin mielin matkustan festareille näyttämään minun hurjan katuviileän kokoonpanoni aikaansaannoksia.”

Millaisin mielin olet ottanut vastaan buukkaukset Provinssiin, Ruisrockiin ja Flow’hun?

”Rakkaudella! Suurella sylillä ja kiitollisuudella siitä, että saan tulla näyttämään kynteni.”

Olit jo ekan demon aikana ”vaarassa joutua” Flow’n lavalle. Kerro tämä tarina.

”Mun eka julkaisu, Varjo valittiin finaaliin 12 parhaan demon joukkoon Radio Helsingin DLX-demoshow’ssa, ja finaalista sitten etsittiin voittajaa yleisöäänestyksellä, jossa palkintona oli esiintyminen Flow’ssa. Ajatus oli niin hirvittävä, etten kertonut kisasta kenellekkään – Varjo oli nimittäin ensimmäinen tekemäni biisi, eikä yhdellä biisillä liikuta hirveästi minnekään. Onneksi tilanne on jo vähän parempi, nyt on sen verran viisuja että on jotain esiteltävääkin.”

Pakko käyttää Flow’ta aasinsiltana ja kysyä yksi ulkomusiikillinen kysymys: sekoitetaanko Vesta ja Sia usein kadulla?

”Joo, se on ihan lempivitsikseni muodostunut ilmiö, kun kuitenkin se on lähtökohtaisesti kommentoijalta positiivinen palaute. Rakas suomen kieli tuo siihen oman värinsä: ’Hei, sähän näytät ihan sialta!'”

Mitä haluaisit kertoa Sun katu -sinkusta ennen play-napin painamista?

”Minä haluan tehdä musiikkia, jonka mukana voi huutaa raivoisasti kipua ulos ja voimaantua, jos vaikka on sellainen olo.”

Entä ensikuuntelun jälkeen?

”Lajittele roskat, leikkaa kynnet, lue Aku Ankkaa, käy lenkillä, vie koirat ulos, lapset leikkipuistoon, äidille kukkakimppu, lottoa – hei, ihan kaikki käy. Tämä on elämää; elä. Biisin voi kuunnella myös useamman kerran ja kasvaa siihen kiinni.”

Kuuntele Sun katu.