Hevidinot käräjillä! Sony voitti riidan Hevisaurus-hahmoista, mutta taistelu jatkuu

01.02.2012

Liki vuoden kestänyt kiista Hevisaurus-yhtyeen perustajan Mirka Rantasen ja Sony Musicin välillä sai tänään käräjäoikeudessa päätöksen Sonyn hyväksi. Rantanen aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä.

Kuva: Sony

Hevisauruksen perustaja Mirka Rantanen ja Sony Music Finland riitautuivat vuosi sitten tekijänoikeuksista yhtyeen dinosaurushahmoihin. Hevisaurus jatkoi toimintaansa Sonyllä alkuperäisen laulusolistin kanssa, kun taas yhtyeen muut jäsenet perustivat Rantasen johdolla uuden Sauruxet-nimisen yhtyeen. Sauruxet käyttää osittain samoja dinosaurushahmoja kuin Hevisaurus.

Rantanen nosti sittemmin kanteen Sonyn käyttämistä Hevisaurus-hahmoista. Rantasen mukaan oikeudet hänen luomiinsa hahmoihin oli alun perin luovutettu tuotantoyhtiön toimesta levy-yhtiölle vastoin hänen tahtoaan. Vantaan käräjäoikeus hylkäsi kanteen ja katsoi, että levy-yhtiöllä on täydet oikeudet hahmoihin. Rantanen ja hänen firmansa Leka Production Oy velvoitettiin maksamaan Sonylle hyvityksenä 100 000 euroa viivästyskorkoineen sekä oikeudenkäyntikulut. Lisäksi heitä kiellettiin 50 000 euron sakon uhalla loukkaamasta Hevisaurus-hahmojen tekijänoikeutta.

Rantanen kertoi valittavansa päätöksestä. Musiikkihommia hän sanoo jatkavansa joka tapauksessa, mutta keikkailua ja elämää ilman rockaavia dinosauruksia hän ei ole vielä ehtinyt pohtia.

”Valitus lähtee hovioikeuteen, joten taistelu jatkuu. Emme ole vielä edes miettineet tulevaisuutta ilman Sauruxet-yhtyettä, vaan katsotaan tämä tilanne nyt ensin loppuun”, Rantanen sanoo.

Sony Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kommentoi, että käräjäoikeuden päätös oli heidän kannaltaan odotettu.

”Mirka Rantanen on kiistatta alkuperäisen Hevisaurus-konseptin isä, mutta kaikki käräjäoikeuden päätökseen vaikuttanut perustuu sopimuksiin, joita myös hän on ollut tietoisesti allekirjoittamassa”, Valtanen sanoo.

Mikäli juttu menee hovioikeuteen, uskoo Valtanen levy-yhtiön olevan edelleen vahvoilla.

”Koko tämä tilanne on tietenkin kaikkien kannalta ikävä, mutta toivon, että asialle saataisiin sellainen päätös, jonka kanssa voisimme kaikki elää. Hevisauruksen toimintaa jatkamme kuitenkin normaalisti”, Valtanen sanoo.

Lisää luettavaa