Hittikaruselli 14/11: Ylppö, R.E.M, Megadeth, Manic Street Preachers

13.11.2011

Hittikarusellissa Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja toimituspäällikkö Saku Schildt kuuntelevat uusia kappaleita ja puhuvat mitä sylki suuhun tuo.

Kuva: Warner

Alla uusimman numeron Hittikarusellin kappaleet sekä poimintoja toimitsijakunnan höpinöistä. Kuuntele kappaleet niiden nimeä klikkaamalla ja lue koko juttu lehdestä!

Herra Ylppö: Mies murtuu
Suomirockin romanttisin kuulapää palaa biisillä, joka kuulostaa aivan Herra Ylpöltä. Jäämme jännittämään, rikkoutuuko hittikaava ensi vuoden alussa julkaistavalla Mies ja nainen -albumilla.

TF: Tästä tulee helkkaristi Ismo Alanko mieleen. Ei kai se huono asia ole. Ei tämä huono ole, mutta ei nyt kauhean vaikuttavakaan.
SS: Ei noita Ylpön levyjä tule ikinä kuunneltua alusta loppuun, mutta niiden parhaat palat ovat kestäneet aikaa hiton hyvin. Ylppö onnistuu terävimmillään ujuttamaan biiseihin tosi riipaisevan tunnelatauksen.

65Daysofstatic: Come to Me feat. Robert Smith
Brittiläinen matikkarock-kokoonpano luistaa eeppisen tanssimusiikin suuntaan ja rekrytoi The Cure -legendan laulamaan.

TF: Robert Smith -vierailun voisi käyttää aika paljon paremminkin. Samoin kuin tämän sävellyksen voimavarat.
SS: Matskua on hirveä määrä päällekkäin ja kauhea nousu päällä. Mutta se, mitä kasvatetaan, on kuin iso saippuakupla. Kun biisiin syventyy, ei siitä oikein löydä mitään, mutta toisaalta jos sen laittaisi taustamusiikiksi, kappale olisi liian hermostunut.

Manic Street Preachers: This Is the Day
Nyt on se vaihe urasta, kun Manics paketoi hittinsä tupla-cd:ksi uudella täytebiisillä ryyditettynä. Hyvää joulua kaikille!

SS: Viime levyn singlessä oli onnistuneempaa radiopaisuttelun makua. Tämä ei oikein innosta.
TF: Tämä on niin perusbiisi kuin yhtye voi tehdä. Manicsin eri aikakausien erilaisista biiseistä on koottu osia ja laitettu ne yhteen. Sitten on lisätty kertosäe, joka sekään ei jää mieleen. Biisi muistuttaa James Dean Bradfieldin soolomatskua.

Megadeth: Whose Life (Is It Anyways?)
Melodisen thrashin veteraani Dave Mustaine ärhentelee taas! Uuden Thirteen-levyn singlebiisi kuulostaa yllättävän vetreältä, varsinkin kun ottaa huomioon Mustainen 50 ikävuotta.

SS: Kauheaa kiukuttelua nuo sanoitukset. 13-vuotias Dave Mustaine änkyröi. Mutta ei tämä biisinä ole huono, sellaista suoraviivaisempaa paahtomeininkiä.
TF: Sata kertaa parempi kuin näiltä olisi ikinä osannut odottaa. Kyllähän tämä ihan rokkaa. Tässä ei ole mitään, mikä erottaisi sen vuodesta 1992. Ihan sama meno kuin silloin. Samaa riffiä jyystetään yhä.

The Roots: Make My featuring Big K.R.I.T.
Älykkään hiphopin instituutio palaa mietiskelevällä ja raukealla singlellä, joka enteilee joulukuussa ilmestyvää Undun-albumia. Onko joku yllättynyt?

TF: Rootsin kuulijakunta koostuu nykyään 30–40-vuotiaista, kun bändikin on ollut 20 vuotta kasassa. Tunnollinen fanikunta varmasti tykkää tästä. Kyllähän se kertoo jotain, että Roots on soittanut Pori Jazzissa ainakin kolme kertaa.
SS: Se kertoo kaiken tarpeellisen. Minä laitan surullisen naaman tälle.

Boris: Spoon
Japanin drone metal -outoilijat tekivät hieman yllättäen pirteän kenkiintuijottelu-popin. Mihin on maailma menossa?

SS: Tämä on häiriintynyttä aurinkopoppia. Kuulostaa siltä kuin hiljattain avohoitoon päässyt mimmi kävelisi auringonpaisteessa ja ihmettelisi maailmanmenoa.
TF: My Bloody Valentinea on taidettu kuunnella. Surisevasta kitarasta ja naislaulusta tulee automaattisesti sellainen mielleyhtymä.

R.E.M.: We All Go Back to Where We Belong
Kitarapopin ikiliikkuja pysähtyi syyskuussa. Nyt on vuorossa pakollinen hittikokoelma ja uusi biisi.

TF: Tässä on tällainen 1960-luvun jangle pop- ja countryrock-meno, vähän kuin Byrdsillä. On yhtye tehnyt paljon turhempiakin biisejä viime vuosina.
SS: Tässä on sellaista fiilistä, että aikansa kutakin. Ilahduttavaa, että saivat aikaiseksi tuntemuksia kirvoittavan päätösbiisin.

Lord Est: Juoksen vapaana kaupunkiin
Onko tässä uusi Reggaerekka? No ei varmasti ole. Lord Estin huomattavasti leppoisampi megahitin seuraaja enteilee Sonmoro senjoro -levyä.

TF: Nyt vedotaan perusduunareihin. Ollaan perinteisten reggae-kysymysten äärellä, siis jätetään Babylonin kahleet ja vapaudutaan. Biisi on vähän olematon, mutta on tässä paljon enemmän reggaeta kuin osasin odottaa. Kuvittelin, että Lord Est tekisi saman tien uuden tanssihitin.
SS: Tässä taitaa olla hittiä lähinnä sanoituspuoli. Paskaduunit taakse ja baanalle.

Lisää luettavaa