Hittikaruselli 15–16/11: Chairlift, Munamies, Rihanna, Stina Girs…

26.12.2011

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Anton Vanha-Majamaa pistävät uusia kappaleita poikki ja pinoon.

Kuva: Columbia Records

Chairlift: Amanaemonesia
Brooklyniläisen elektropop-duon paluu tapahtuu huomattavasti kiinnostavimmissa merkeissä kuin kolmen vuoden takainen Does This Inspire You -debyytti antoi odottaa. Hittikarusellin raati arvosti erityisesti musiikkivideota.

T: Tuosta Caroline Polachekista on tullut jonkinasteinen indiemaailman uusi kuuma typy. Video on kyllä katseenvangitseva, biisiin ei kiinnitä paljoa huomiota, vaikka hyvä onkin.
A: Mutta tyttö on tosi sympaattinen. Jollain tavalla kömpelö mutta samaan aikaan hirveän kaunis. Tämäkin voisi olla ihan valtava indie-hitti. Tätä ei ole liikaa tehty tai työstetty.
T: Jos tämän tasoisia biisejä löytyy lisää, voi olla kova albumi tulossa. Mieluummin laittaisin rahat likoon tämän naisen puolesta kuin vaikka Lana Del Reyn, joka on selkeästi täsmätuotettu miespuolisen indiediggarin päiväuneksi. Tässä on luomumpi tyttö, vaikka tuokin melko avoimesti ruumillisuuttaan esille videossa.

A Place To Bury Strangers: So Far Away
”New Yorkin äänekkäin bändi” palaa kuvioihin parin vuoden breikin jälkeen uudella singlellä, joka ei nimestään huolimatta ole Dire Straits -coveri.

T: Tämä kolho iancurtisiaaninen laulutyyli, mitä olen useasti ennenkin kritisoinut, on edelleen harmillisen suosittu juttu indiebändien keskuudessa. Mutta antaahan se kauhean paljon anteeksi, kun ei tarvitse osata laulaa oikeastaan yhtään.
A: Tosi vaikea tästä on sanoa paljon mitään. Ihan samanlaistahan tämä oli kuin bändin aiempikin tuotanto. Tykkään yhtyeen soundista sinänsä kauheasti, mutta biisistä ei paljoa jää mieleen. Siellä on kivoja koukkuja, riffejä ja melodioita siellä täällä, mutta en minä saanut tästä kauheasti mitään irti.

Munamies: Helle
J. Karjalaisen säveltämä ja Papu ja pojat -yhtyeen alun perin esittämä kasaribiisi on poimittu kimeä-äänisen pikkumiehen talviseen vuodenaikajuhlaan kohdistetulta uutuuslevyltä.

A: Lasten vanhempana varmaan suhtautuu tähän musaan aika eri tavalla.
T: Onhan tämä melko hirveää musaa, mutta pystyn ymmärtämään tämän funktion. Eniten häiritsee se, miten nopeasti tehdyltä tämä kuulostaa. Vaikka näillä on ihan oikeita tyyppejä tuottajina, se kuulostaa viikossa kasaan laitetulta. Taotaan niin kauan, kun rauta on edes pikkuisen lämmintä.
A: Kyllähän tästä saa varmaan ihan hyvän franchisen hetkeksi pystyyn.

J Mascis: Circle of Friends
Introverttien amerikkalaisten indiejumalten kruunaamaton kuningas teki ihanan cover-version Edie Brickell and the New Bohemiansin vuoden 1988 hitistä, jossa ylistetään – kuinkas muuten – yksinoloa.

A: Tosi nätti biisihän tämä oli. Huh huh. Olisi muuten kiva nähdä Dinosaur Jr. livenä joskus. En ole onnistunut ikinä näkemään, vaikka olisi ollut useampikin tilaisuus.
T: En tiedä paljoakaan J Mascisista yksityishenkilönä, mutta on vaikea uskoa että se voisi olla millään tavalla paha ihminen. Mascis ei voi olla muuta kuin kiltti ja sympaattinen tyyppi, kun kuuntelee ja katsoo sitä. Se ei ole varmasti saanut mitään ikinä liian helposti. Vaikka se onkin nykyään iso alternativerock-tähti ja pelaa luultavasti golfia kaikki päivät.

Rihanna: You Da One
Barbadoksen luonnonvoima ei paljoa huili. Uusi levy Talk That Talk poksahti kauppoihin melko tarkalleen vuoden edeltäjäänsä Loudia myöhemmin. You Da One on albumin toinen single.

T: Rihannan työtahti on ihan älytön. Se on samaan aikaan kiertueella, tekee levyä jossain bussistudiossa ja kuvaa jotain leffaa. Ei mikään ihme, jos ei pysty keskittymään.
A: Kai sillä on pelko, että ihmiset unohtavat sen. Rated R -levy oli ilmeisesti floppi, ja sitten tulikin kiire tehdä Loud.
T: Myös Rihannan kaksi ensimmäistä levyä ilmestyivät alle vuoden sisään. Tuskin se miettii albumejaan sillä tavalla, onko ne jotain viiden tähden kokonaisuuksia. Se laskee vaan ykköshittien määrän.

Sydän, sydän: Ducato
Valloittavat taiderock-hörhelöt joutuivat sysäämään neljännen albuminsa julkaisua tammikuulle. Levyn ensisingle hämmensi raadin.

T: Aivan mahtavaa menoa, sellaista Sielun Veljien perinnettä kunnioittavaa taiderock-sekoilua. Arvostan, vaikka tästä biisistä ei jäänyt paljon muuta mieleen kuin vihellys. Vihellys onkin uusin juttu, mikä pitää olla biisissä kuin biisissä, ymmärtääkseni.
A: Mutta Sydän, sydämellä on ollut aiemminkin vihellyksiä.
T: Tämä ei ollut sellainen Kim Herold -tyyppinen vihellys.
A: En tiedä, millainen on Kim Herold -tyyppinen vihellys?
T: Se on kauheaa, ei kannata edes tutustua.

Stina Girs: Anna mun mennä
Kevään Idols-kilvassa ennakkosuosikin paikalta maitojunaan hypännyt järvenpääläinen julkaisi debyyttinsä marraskuussa.

T: Onko tässä potentiaalia isoksi tähdeksi? Minulle tulle mieleen vähän niin kuin uusi Katri Ylander.
A: Katri Ylander, olin unohtanut koko ihmisen olemassaolon! Mutta kyllä tämä täyttää hetken aikaa ihan hyvän slotin jossain Radio Novalla tai Aallolla. Vaikea kuvitella, että tästä odotettaisiin mitään valtavaa juttua. Mutta mitä vain voi tapahtua.
T: Erona Jenni Vartiaiseen tai Chisuun on se, että ne ovat vähän erilaisia ja friikkejä. Ihmisten edessä loi Jennille jo sen imagon. Stina on aika taviksen oloinen.

Justin Bieber: All I Want for Christmas Is You feat. Mariah Carey
Superteini Justin Bieber vilkaisee joulukuusen alle, ja mitä sieltä löytyykään? Mariah Careyn vuoden 1994 megalomaaninen jouluhitti uutena duetto-tulkintana. Happy Hanukah!

T: Justin kuulostaa teinipojalta, jota ei voisi vähempää kiinnostaa joululevyt. Tuliko sinulle jouluinen olo tästä?
A: Ei tullut. Tai siis Mariah Careysta tulee jouluinen olo sinänsä, tästä laulusta ei. Mutta ihan hyvä rahastusjuttuhan tämä on. Etenkin kun ottaa huomioon, että Justin Bieberin ura tulee vääjäämättä kääntymään syöksylaskuun ihan pian, koska se on jo aika vanha. Mutta kai ne yrittävät pukata toisen levyn kohta ulos.
T: Joo, siellä sitten kokeillaan musiikillisia rajoja. Mutta nämä ovat mielenkiintoisia aikoja, kun on vielä nähtävänä se, miten Justin selviää siirtymävaiheesta aikuisuuteen. Uskottavuusasiat nousevat esille. Voiko se vielä 22-vuotiaana laulaa 12-vuotiaille tytöille, kun sen mielessä on ihan muut tytöt kuin ne 12-vuotiaat?

Lue koko arviot uusimmasta Rumbasta (15–16/11, myynnissä 19.1. asti)!

Lisää luettavaa