HS: Spotify kehitti teknologian, jonka avulla se pystyisi suosittelemaan musiikkia käyttäjän ääntä ja taustamelua kuuntelemalla

Muusikot ja ihmisoikeusjärjestöt ottivat vahvasti kantaa, ettei kyseistä teknologiaa oteta käyttöön.

07.05.2021

Spotify kehitti äänentunnisteteknologian, joka on aiheuttanut huolta, kertoo HS. Teknologia analysoi käyttäjän ääntä ja taustamelua, ja suosittelee musiikkia niihin perustuen.

Taustaäänen perusteella Spotify voisi suositella kappaleita tunnetilaan, sukupuoleen, aksenttiin, ikään ja ympäristöön perustuen. Lisäksi se voisi päätellä kuunteleeko käyttäjä musiikkia yksin, ryhmässä autossa tai muussa liikennevälineessä

Äänentunnisteteknologialle myönnettiin patentti tammikuussa ja tuolloin asiasta uutisoi esimerkiksi BBC.

Ryhmä muusikkoja ja ihmisoikeusjärjestöjä vaati tällä viikolla, ettei Spotify ota koskaan käyttöön kehittämäänsä teknologiaa. Rage Against the Machine -yhtyeen kitaristi Tom Morello, Laura Jane Grace, Amnesty International ja Access Now lähetti Spotifyn toimitusjohtajalle Daniel Ekille kirjeen asiaa koskien.

Ryhmän mukaan teknologia altistaa käyttäjät tunteiden manipulaatiolle, syrjinnälle, tietoturvaongelmille, yksityisyyden ja muiden ihmisoikeuksien loukkaamiselle.

Spotify ilmoitti huhtikuussa, että sillä ei ole aikomusta ottaa teknologiaa käyttöön. Yhtiöltä kuitenkin vaaditaan julkista sitoutumista, että se ei ota teknologiaa koskaan käyttöön, ei lisensoi, myy tai kaupallista sitä millään tavalla.

Lisää luettavaa