Hurja huhumylly pyörii – onko poliisin jahtaama graffititaiteilija sittenkin kaikkien tuntema muusikko?

Juonenkäänteitä riittää.

Graffititaiteilija Banksy on ollut jo vuosia yleisön ihannoima mystinen hahmo, jota poliisi ei ole onnistunut saamaan kiinni. Banksyn graffittimaalaukset kritisoivat yhteiskunnan tilaa ja ovat usein myös todella näyttäviä. Banksysta on myös tehty dokumentti Exit through the gift shop.

Nyt brittilehti Daily Mail kuitenkin mehustelee todellisella huhumyllyllä, jonka mukaan Banksy olisikin todellisuudessa Massive Attackin jäsen Robert ”3D” Del Naja. Del Naja on itse kommentoinut olevansa Banksyn läheinen ystävä, mutta ei kuitenkaan Banksy itse. Del Naja myös vierailee mainitulla dokumentilla, jossa puhuu Banksysta.

Alunperin on epäilty, että Banksy olisi Robin Gunningham. Tutkimusten perusteella epäilyksissä olisi osuttu oikeaan. Nyt toimittaja nimeltä Craig Williams kuitenkin kertoo havainneensa yhtäläisyyksiä Banksyn maalauksien ja Massive Attackin kiertueiden välillä. Williams uskookin, että maalari on joko Del Naja tai sitten joku muu henkilö Massive Attackin mukana kiertävästä porukasta.

Williams on pannut merkille, että useampi maalaus on ilmestynyt muutama päivä ennen tai jälkeen tietyssä kaupungissa, jossa Massive Attack on esiintynyt viimeisen 12 vuoden aikana. Jossain tapauksissa Del Najan on tiedetty viettäneen runsaasti aikaa tietyssä kaupungissa ja samoihin aikoihin on myös ilmestynyt uusia maalauksia. Samassa yhteydessä Williams myös spekuloi sillä, että maalauksia voisi tehdä todellisuudessa useampi henkilö. Yksi niistä olisi juuri Robert Del Naja. Robert Del Naja maalasi itse graffiteja nuoruudessaan Bristolissa. Banksyn ensimmäinen maalaus ilmestyi siellä.

Banksyn on kerrottu jo aikoinaan kommentoineen asiaa, että Del Naja olisi toiminut innoittajana siihen, että Bristolissa yleensäkin joku alkoi maalaaman. Del Naja käytti jo maalatessaan taiteilijanimeä 3D ja on jäänyt myös kaksi kertaa poliisin pidättämäksi maalauksista johtuen.

Robert Del Naja ei ole vielä kommentoinut asiaa. Pitää juttu paikkansa tai ei, niin joka tapauksessa on kyse mielenkiintoisesta spekuloinnista.

Massive Attack esiintyi viime kuussa Flow Festivalissa. Tsekkaa alta viimeisin video kappaleesta Spoils.

Päivitys klo 12.12: virhe otsikossa korjattu