Hyvä määrä perus-slackeriutta – haastattelussa debyyttipitkäsoittonsa julkaissut Lokit

Jos Beach Boys olisi aurinkoisten surffirantojen sijaan viettänyt aikaansa 90-luvun lama-Suomessa Mustalammen rannalla laskuhumalassa ja lenkkarit märkänä kuunnellen kasettimankasta Kasevaa ja Sonic Youthia, se olisi luultavasti kuulostanut Lokeilta.

18.01.2019

Helsinkiläinen Lokit-yhtye julkaisi kolmen EP:n jälkeen debyyttipitkäsoittonsa, jota ainakin pääkaupunkiseudun indiepiireissä on odotettu muutama vuosi kuin kuuta nousevaa.

Yhtyeen biisintekijä ja kitaristi-laulaja Juuso Härmä vastaili Rumban uteluihin.

Mikä johti ensimmäiseen Lokit-pitkäsoittoon ja miten se syntyi?

Lokkien ensimmäistä pitkäsoittoa alettiin äänittämään muistikuvieni mukaan lokakuussa 2015. Suurin osa pohjista äänitettiin kuitenkin toukokuussa 2016 kaksi päivää sen jälkeen, kun bändi palasi Seksihullujen kanssa yhteiseltä parin viikon Euro-turneelta.

Prosessi oli pitkä ja melko sekava. Siihen mahtui esimerkiksi jäsenvaihdoksia, yleistä kriiseilyä ja hyvä määrä perus-slackeriutta. Tällä levyllä kokoonpano on siis vielä Janne, Juuso, Lare & Timo. Uudella kokoonpanolla on soitettu nyt lokakuusta 2017 alkaen.

Miksi Lokit LP:n kansiin on painettu niukasti yhtyeestä tai julkaisusta tietoa?

Ajateltiin, että kaikki tarpeellinen tieto on annettu levyn kansissa. Yksinkertaisuus miellyttää ja jatkettiin aika samankaltaisella linjalla kun noiden aiempien seiskojenkin printeissä. Kitaristi-laulaja Janne teki kannet keväällä 2017 juuri ennen levyn lopullista masterointia. Julkaisuvuoden poisjättäminen liittyy haluun tehdä ajatonta musiikkia.

Lokit LP:n ensimmäinen sinkku Blades of Steel julkaistiin kohta puolitoista vuotta sitten. Sitten ilmestyi kappale Kasevaa, joka kuitenkin ilmestyi kolmannella EP:llänne vuosi sitten. Valmistelivatko EP:t yhtyeen ystäviä LP:n sisältöön, yhtyettä pitkäsoiton julkaisuun vai sattuivatko julkaisut vain menemään näin sattumalta?

Heh, tämähän meni vähän omituisesti, sillä tuo 2017 ilmestynyt EP äänitettiin viimeisimpänä, eli saman vuoden syksynä. Kokopitkän tekeminen oli vielä kesken ja ehkä koko prosessi enemmän tai vähemmän jumissa, niin haluttiin nopeasti jotain ulos. Pohjat äänitettiin mummonmökin pihalla keskellä metsää Jämsänkoskella itikoiden purtavana ja Tuomas Fränti äänitti, miksasi ja masteroi.

Tämä kokopitkä levy puolestaan on äänitetty täysin omin voimin treeniksellä ja osaksi siksi sen tekemisessä niin kauan varmaan lopulta kestikin. Julkaisujärjestyksessä ei siis sinänsä ole sinänsä mitään logiikkaa, mutta se kuuluu jotenkin asiaan.

Minkä kahden levyn väliin asettaisit Lokit LP:n suomirockin levyhyllyssä?

Combat Rock -levy-yhtiön moguli Jani kuvaili Lokkien sopivan jonnekin Kasevan ja Sonic Youthin välimaastoon ja se on aika osuvasti sanottu mielestäni. Bändin varhainen suurin innottaja oli Woude joten sanotaan nyt vaikka, että Lokit LP on jossain Wouden kakkoslevyn, 90-luvun lopun Leevi and the Leavings -lättyjen ja Sur-rurin välimaastossa.

Soitat ja teet biisejä kuudessa bändissä, keikkoja kertyy vuosittain lähemmäs sata ja julkaisujaki on vyön alla jo hyvä liuta. Minkälaista on mielestäsi tehdä ja julkaista pinnan alla kuplivia rocklevyjä nykypäivänä kotimaassa?

Levyjen teko on samalla sekä turhauttavaa että palkitsevaa. Ajattelen asiaa lähtökohtaisesti niin, että bändi tekee niitä itseään varten dokumenteiksi menneistä ajoista. Ikinä ei voi tietää huomaako julkaisuasi kukaan muu, joten parempi lähestyä asiaa itsekkäästä näkökulmasta.

Mitä on näkyvissä Lokkien tulevaisuudessa?

Seuraava julkaisu tulee olemaan varmaan neljäs oma EP. Ollaan menossa äänittämään ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanolla tulevana viikonloppuna ja odotukset ovat katossa! Uusi Lokit-musiikki on omasta mielestä hyvällä tavalla jotain tuon kokopitkän ja edellisen EP:n välimaastosta.

Juuso Härmä on soolokeikalla tänään perjantaina 18.1. Mascot Barissa, missä esiintyvät myös Slack Bird ja Vulvarutto.

Lokit nähtävissä levynjulkaisukeikoilla 2.2 Loosessa Helsingissä, 22.2 Telakalla Tampereella sekä 23.2 TVO:lla Turussa Särkyneiden ja Henna Emilia & Houreet -yhtyeen kanssa. 15.-16.2. Lokit käy keikkailemassa myös Virossa Tallinnassa ja Pärnussa Hot Visionsin kanssa.

Lisää luettavaa