Jason Newsted tarkensi syitä lähtöönsä Metallicasta – James Hetfield ei hyväksynyt basistin sivuprojektia

12.01.2014

Metallican entinen basisti Jason Newsted väittää tuoreessa haastattelussa, että James Hetfield olisi estänyt Metallican managereita auttamasta Newstedin Echobrain-sivuprojektia.

Teksti: Jari Setälä, kuva: NewstedHeavyMetal.com

Todelliset syyt basisti Jason Newstedin ja Metallican eroon vuonna 2001 ovat olleet pitkään melko lailla arvailun varassa. Yhtenä mahdollisena syynä on kuitenkin yleisesti pidetty Newstedin aktiivisuutta vuonna 2000 perustamassaan Echobrain-yhtyeessä.

Metallica-solisti James Hetfield on myöntänyt aiemmin jopa julkisesti, ettei hän ollut järin innoissaan Newstedin omasta yhtyeestä ja että hänen mielestään bändin jäsenten sivuprojektit veisivät huomiota liikaa pois Metallicasta.

Hetfieldin ja Newstedin välisestä kiistelystä on nyt saatu lisää tietoa, kun Newsted kertoi metallisaitti ScuzzTV:n haastattelussa tarkempia syitä lähtöönsä bändistä. Newstedin mukaan Metallican muut jäsenet olivat aidosti innoissaan hänen sivuprojektistaan, mutta Hetfield olisi suhtautunut asiaan alusta alkaen kylmäkiskoisesti.

Haastattelussa Newsted kertoo jakaneensa Black Albumista kertoneen dokumentin kuvauksissa Echobrainin levyjä kaikille läsnä olleille, minkä jälkeen Hetfield olisi pyytänyt häntä sivuun keskustelemaan siitä, millaisia suunnitelmia Newstedillä on Echobrainin suhteen. Kun Newsted oli myöntänyt aikovansa myydä myös Echobrainin t-paitoja ja muita oheistuotteita, oli keskustelu päättynyt Hetfieldin tokaisuun: ”Voimme kyllä tehdä muunkinlaisia järjestelyjä”. Newstedin mukaan tämä lausahdus oli tulkittavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa korvata toisella basistilla, jos homma ei Hetfieldiä miellytä.

Newsted myös väittää, että Metallican managerit olisivat olleet kiinnostuneita Echobrainin manageroimisesta, mutta Hetfield olisi estänyt yhteistyön.

”Hänen silmissään Echobrain tulisi jollakin tapaa vaikuttamaan Metallican toimintaan, joten hän halusi pistää asialle stopin, koska Metallican managerit olivat kiinnostuneita jostakin, mikä ei liittynyt häneen millään tapaa. En tiedä mitä hänen päässään liikkui, mutta hän halusi varmaankin suojella asiaa, joka on hänelle tärkeä. Managerit sanoivat minulle ensin, että uusi projektini on heidän mielestään fantastinen ja että he haluavat auttaa minua sen kanssa. Sitten James kuuli asiasta ja pari päivää myöhemmin sain puhelun, jossa managerit kertoivat, etteivät he voikaan auttaa minua Echobrainin kanssa”, Newsted sanoo haastattelussa.

Newsted on viimeaikaisissa haastatteluissaan usein korostanut olevansa nykyisin hyvissä väleissä Hetfieldin kanssa, joten vanhojen haavojen auki repiminen yli vuosikymmenen takaisista asioista vaikuttaa siinä kontekstissa hieman erikoiselta.

ScuzzTV:n toimittama videohaastattelu on katsottavissa kokonaisuudessaan alempana.

YouTube video

Lisää luettavaa