Joimme jälleen olutta – tällä kertaa tölkkiä koristi Children of Bodomin logo

Testissä Fat Lizardin Lake Bodom -lager.

01.03.2019

Espoolaiskollaboraationa syntynyt Lake Bodom Pre-Prohibition Lager havisuttaa historian siipiä. Ei kuitenkaan onneksi bändioluiden varhaisaskelien aikaan, jolloin ne olivat erikoisuuksia, joita pystyi suosittelemaan puhtaalla omallatunnolla vain kuriositeettina yhtyeen faneille.

Kehitys kehittyy. Hyvä ja laadukas olut lienee useimmiten yhtä suuri ylpeyden aihe niin sen tehneelle panimolle kuin etikettiin logonsa lainanneelle bändille.

Pienpanimo Fat Lizardin ja suomalaismetallin suurnimen Children of Bodomin yhteistyön tuloksen tyylin kerrotaan viittaavan Yhdysvaltain kieltolakia edeltäneeseen aikaan, ”jolloin amerikkalaiset lager-oluet olivat maltaisia ja rehdin ryhdikkäitä, maukkaita oluita”. Tähän on vaikea ottaa kantaa, olenhan syntynyt yli 60 vuotta kieltolain alkamisen jälkeen.

Children of Bodom on kertonut tulevan albuminsa olevan ”paluuta vanhaan”, joten olut on ainakin linjassa tämän statementin kanssa.

Tölkki ei ole semikoomisine Bodom-viittauksineen graafisen suunnittelun riemuvoitto, mutta jatkaa ilahduttavasti Fat Lizardin tunnistettavaa linjaa. Läski lisko on pääosassa ja bändiviitteet tulevat sen ehdoilla, ja hyvä niin.

Olut kaatuu lasiin sameahkon meripihkan värisenä. Tuoksu on maltainen ja makea, mutta nousee sieltä happamuuttakin.

Ensipuraisu tuo mieleen yrttisyyden, jota olen kohdannut vain joissain saksalaisissa lagereissa ja pilseissä. Käytetyn humalalajikkeen nimen googlaamalla asian laita selkenee: ”Tettnanger on erittäin jalo saksalainen aromihumala, jota käytetään usein lagereissa.”

Lageriksi Lake Bodomilla on keskimääräistä tuhdimpi runko ja kevyehkö hiilihapotus. Tuoksua dominoineet maltaat ja karamelli ottavat ohjat myös maussa, kunnes katkero kuivattaa suun.

Lake Bodom lunastaa paikkansa Fat Lizardin muiden, parhaimmillaan mainioiden oluiden rinnalla, ja osallistuu tahollaan bändioluiden profiilin nostamiseen. Vaikka Lake Bodom on helpohko ja hillitty olut, Children of Bodomin dokailumaineen huomioon ottaen sitä voi pitää jopa hienostuneena.

Fat Lizard kertoo osan oluen keitossa käytetystä vedestä tulleen Bodomjärven ”murhaniemestä”. Tämä pikantti yksityiskohta lienee pelisilmällä toteutettu kädenojennus bändin faneille.

Lisää luettavaa