Joni Mitchell sai kunniatohtorin arvonimen – laulaja-lauluntekijä puhui nuoruudestaan koskettavasti nimitystilaisuudessa

”Äitini piti minua luovuttajana, joten tämän saavutuksen näkeminen olisi merkinnyt hänelle paljon.”

25.08.2022

78-vuotias kanadalainen laulaja-lauluntekijä Joni Mitchell on nimitetty Berkleen musiikkiopiston kunniatohtoriksi.

Vuonna 1945 perustettu Berkleen musiikkikoulu on yksi arvostetuimpia yksityisiä musiikkiopistoja. Bostonissa, Massachusettsissa sijaitseva koulu tunnetaan erityisesti siitä, ettei se keskity monien muiden opistojen tapaan vain klassiseen vaan myös populaarimusiikkiin. Muun muassa Dream Theaterin jäsenet John Myung ja John Petrucci, ja kitaravirtuoosi Steve Vai ovat opiskelleet siellä.

Kunniatohtorin arvonimi myönnetään henkilölle, joka ei ole suorittanut varsinaista alan tutkintoa, mutta on saavuttanut vastaavia ansioita muulla tavalla. Mitchell on tehnyt yli 50-vuotisen musiikkiuran erityisesti folk rockin parissa.

Mitchell sai arvonimen Santa Monicassa pidetyssä yksityistilaisuudessa tiistaina. Hän vitsaili puheessaan, että on onneksi liian vanha ylpistyäkseen asiasta liikaa, ja puhui nuoruudestaan koskettavasti.

”Olisivatpa vanhempani elossa. Etenkin äitini olisi tästä erityisen ylpeä, sillä hän toivoi aina, että olisin mennyt collegeen”, Mitchell sanoi.

”Aloitin taidekoulun, mutta lopetin vuoden jälkeen. Äitini piti minua luovuttajana, joten tämän saavutuksen näkeminen olisi merkinnyt hänelle paljon. Saisinpa jakaa tämän hänen kanssaan.”

Mitchellille annettua ansiota perusteltiin muun muassa sillä, että hän on kulkenut omaa polkuaan horjumattomasti saavuttaakseen oikeutetun paikkansa yhtenä maailman suurimmista musiikkitaiteilijoista.

”On aivan mahtavaa, että saamme viimein antaa tämän kunnian Joni Mitchellille. Hänen uransa ja henkilökohtaiset periaatteensa seisovat kaikkien niiden arvojen takana, joita koulumme edustaa. Mielikuvitus, vapaus, tasa-arvo ja identiteetti. En keksi ketään, joka ansaitsisi tämän enemmän kuin hän”, opiston edustaja sanoi.

Mitchell esiintyi aiemmin kesällä Newport Folk Festival -tapahtumassa. Keikka oli artistin ensimmäinen täysimittainen esiintyminen 22 vuoteen.

Lisää luettavaa