Joululevy ei lämmitä tammikuussa – pienlevymerkit kärsivät vinyylilevyprässäämöiden ruuhkasta

"Turha valittaa, ei siitä ole mitään hyötyä", kommentoi Svartin Tomi Pulkki.

07.11.2017

Ranskalaisen vinyylilevytehdas MPO:n asiakkaana olevat pienlevymerkit ovat valitelleet, kuinka prässäämö on luistanut luvatuista aikatauluista. Loppuvuodeksi suunniteltuja levyjulkaisuja on siirretty mielivaltaisesti hamaan tulevaisuuteen ensi vuoden puolelle.

Ongelma ei rajoitu MPO:hon ja se on noussut tapetille etenkin syksyisin. Tämä vuosi ei tee poikkeusta.

”Niin kauan kun vinyylibuumista on puhuttu, tämä ongelma on ollut ympärivuotinen. Nyt alkaa hieman helpottaa muun vuoden osalta, mutta syksy ja alkuvuosi ruuhkauttavat tehtaat”, kotimaisen Svartin perustaja Tomi Pulkki kommentoi.

Syksy siksi, että monikansalliset levy-yhtiöt eli majorit Warner, Universal ja Sony tilaavat joulujulkaisuun suunnittelemansa albumit ja uusintajulkaisut. Alkuvuosi siksi, että samat suuret yhtiöt valmistautuvat keväiseen Record Store Dayhin.

Raha määrää, joten tehtaiden kalenteri siivotaan isojen asiakkaiden mukaan. Pienlevy-yhtiöiden julkaisut prässätään sitten joskus. Tästä asiasta Pulkki ei kuitenkaan viitsi yksityisyrittäjänä purnata.

”Turha valittaa, ei siitä ole mitään hyötyä. Tämä on markkinatalouden laki.”

Tavalliselle kuluttajalle ei ole hirveästi väliä, jos joku levy ilmestyy viikon tai muutaman myöhässä. Mitä se merkkaa Svartille ja muille pienille labeleille?

”Mielivaltaiset julkaisuaikataulut vaikuttavat myynteihin paljon. Levykaupat pienentävät tai peruvat kokonaan tilauksia, kun odotettuja levyjä ei kuulukaan, ja lopulta me jäädään istumaan levypinon päälle.”

Miksette sitten varaudu tilaamalla levyjä vielä aiemmin?

”Ei voida tilata joulukuussa ilmestyviä levyjä heinäkuussa, koska meidän on maksettava laskut. Meidän on pakko pitää levyt liikkeessä tai firma menee nurin.”

Miksette sitten vaihda prässäämöä?

”Olemme kokeilleet monia muitakin. Joitakin emme kelpuuttaneet laadullisista syistä. Osa pitää suljettuja ovia, eikä ota uusia asiakkaita, koska tehtaan kapasiteetti on täynnä.”

Pulkki kertoo, että Svartin käyttämän GZ Median kanssa on verrattain hyvä tilanne.

”Olemme päässeet sen verran luottoasiakkaan maineeseen, että voimme jopa varata painoaikoja ja meidän viesteihin vastaillaan.”

Toki major-yhtiöiden laittaessa tilausta sisään painoajoilla saa heittää vesilintua. Ja vastailunkin kanssa on niin ja näin.

”Saimme loppuvuoden levyistä viestiä, että kaikki julkaisumme siirtyvät viikoilla eteenpäin. Sitten meille kerrottiin hyviä uutisia: osa levyistä ei olekaan myöhässä. Nyt olemme yrittäneet selvittää, että mitkä ovat myöhässä ja mitkä ajallaan, mutta emme ole saaneet vastausta.”

Vaikka Pulkki on tapellut prässäämöiden kanssa vuosikaudet, hän jaksaa edelleen olla optimistisena.

”Toivon, että tilanne saadaan joskus sille tolalle, että saisimme keskittyä levyjen markkinointiin. Nyt tuntuu, että 95 prosenttia ajasta menee tehtaan kanssa käden vääntämiseen ja julkaisuaikojen selvittelyyn.”

Siinäpä toive, johon indiemusiikin ystävät voivat tänä jouluna yhtyä.

Lisää luettavaa