Jouni Mömmön kuolinpäivän muistolle – katso harvinaista Mana Mana -materiaalia

26.10.2012

Mana Mana- ja Silmienvaihtajat -yhtyeiden Jouni Mömmön kuolemasta on tänään kulunut 21 vuotta. Joensuussa syntynyt Mömmö kuoli 26.10.1991.

Kuva: silmienvaihtajat.com

Päivälleen 21 vuotta sitten päättyi suomalaisen rockin synkimmän ja kenties hienoimman yhtyeen taival, kun Mana Manan säveltäjä, sanoittaja sekä laulaja-kitaristi Jouni Mömmö teki itsemurhan 35-vuotiaana.

Mana Manan kanssa esitetyistä kappaleistaan Mömmö soitti valtaosaa jo edellisessä yhtyessään Silmienvaihtajissa vuosina 1985-1986, erilaisina sovituksina toki. Mana Manan Mömmö perusti kitaristi Otra Romppasen kanssa 1986.

Mömmö oli hetken aikaa myös Sielun Veljien ”viides veli”, soittaessaan syntikoita bändin ensimmäisillä keikoilla sekä debyyttialbumilla.

Raskaiden ilmaa puhkovien kitaravallien ja Mömmön painajaismaisen lohduttomien sanoitusten yhdistelmä on yhä 21 vuotta miehen kuolemankin jälkeen jotakin niin aidosti pohjattoman melankolista, että siihen tuskin kukaan enää pystyy suomenkielisessä rock-musiikissa yhtä voimakkaalla tavalla.

Svart Records julkaisi tänä vuonna uudelleen vinyylinä Mana Manan debyytin Totuus palaa sekä viime vuonna Silmienvaihtajat-kokoelman 1985-1986.

Tästä lähtee ensimmäisenä arkistojen aarteena Mana Manan esittämä Kuolla elävänä Tavastialla vuonna 1990:

YouTube video

Seuraavaksi Jarkko Martikaisen dokumentti Mikä on sun taivas? Mana Mana -kitaristi Otra Romppasesta. Dokumentissa on musiikin ohella paljon materiaalia Mömmöstä ja miesten yhteisestä ajasta Mana Manassa:

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Lisää luettavaa