Julkaisu itsenäisyyspäivän yhteydessä ei ole vahinko – Sarparannalta ”anti-nationalistinen nationalistinen laulu”

Sarparanta julkaisi singlen.

Tero Teranen

Sarparanta-niminen yhtye on No Shamen laulajana ja lauluntekijänä sekä kuvataiteilijana tunnetun Sampsa Sarparannan odotettu paluu musiikin pariin. Paluusta kerrottiin maaliskuussa, ja Paluusta merkitykseen -levy ilmestyi lokakuussa. Suosittelemme, loistavaa kamaa!

Tänään itsenäisyyspäivänä on julkaistu singlenä albumilta löytyvä kappale Tämä voisi olla paratiisi. Erikoiselle sinkkujulkaisupäivälle löytyy hyvä syy. Sarparanta itse kertoo seuraavaa:

Ensimmäinen kipinä kappaleeseen taisi syntyä jo jossain persujen jytkyn jälkitunnelmissa. Sävellys vie tyylillisesti jonnekin punkpohjaiseen collegerockiin, joka on itselleni toiminut aina. Levyn miksaaja Jussi Jaakonaho sanoikin, että biisistä tulee mieleen The Replacements, ja se oli mulle täydellisintä, mitä tästä biisistä voi sanoa. Sanoituksellisesti kappale on niin sanottu anti-nationalistin nationalistinen laulu, jossa pyritään olemaan terveellä ja ei poissulkevalla tavalla ylpeitä ja onnellisia tästä omasta maastamme, kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Kappaleessa puran tuskastumistani siihen, ett tämäkin positiivinen ja suuri asia on nykyään ikään kuin varastettu jonkun ihan muun agendan käyttöön”, Sarparanta kertoo ja jatkaa:

”Joten tämän singlen julkaisu itsenäisyyspäivän yhteydessä ei ole vahinko. Toinen ja paljon laajempi teema biisissä, kuten koko levylläkin on jonkinlainen kiireen, jatkuvan suorittamisen, työpaikoilla lisääntyvien vaatimusten, vähenevien työntekijöiden ja muun tehostamisen ja jatkuvan läsnäolon sekä uupumuksen aiheuttama elämän merkityksellisyyden katoaminen. Uupumus siitä, kun kaikkea on vaan liikaa. Kun koskaan ei oo vaan tylsää, niin kaikesta tulee tylsää.”

Kuuntele kappale alta.