Jyrock juhlii 25-vuotista historiaansa – vaihtoehtoja popkansalle vuodesta 1985

11.03.2010

Vuodesta 1985 järjestetty Jyrock voi hyvällä syyllä nimittää itseään Suomen vanhimmaksi indiemusiikkifestivaaliksi. Juhlavuoden kattauksessa tarjolla on muun muassa belgialaista Mintzkovia (kuvassa).

Kuva: Jyrock

”Me lähettiin sen takia, kun täällä ei ollu mitään Eppuja eikä Popedoita just sen takia, että kun paljon puhutaan siitä, et suomalaisil bändeil on huono keikkatilanne. Ja just tollasia bändejä, joitten nimi tiedetään, mutta joitten musiikista ei tiedetä mitään, niit on hirveen vaikee myydä tavallaan klubiyleisölle. Tällasis tapahtumis on paljon bändejä, niin… Tulevat tutuksi ja sen takia… Kun ne nyt ruikuttaa kaikki tahot sitä, ettei keikkaa saa, ja järkkärit ettei voi ottaa, niin täs on nyt yks malli. Muille.”

Näin selitti Jyrockin perustamista Arto Hietakangas vuonna 1985 Tero Lieteen Rockradiolle toimittamassa festivaaliraportissa.

Maailma on noista ajoista muuttunut, on tullut spotifyt, youtubet ja myspacet. Kaikesta huolimatta Jyrockin periaate on säilynyt 25 vuotta samana: ylioppilaskunnan järjestämä festivaali haluaa tarjota Jyväskylässä uutta, vaihtoehtoista pop- ja rockmusiikkia.

Ensimmäisen Jyrockin esiintyjiä olivat muun muassa Terveet Kädet, Kansanturvamusiikkikomissio, Backsliders, Clifters, 22-Pistepirkko ja SIG. Vuosien varrella sisäfestivaalilla ovat ennen läpimurtoaan esiintyneet muun muassa CMX ja YUP.

Juhlavuonna 2010 historiaa muistellaan sen verran, että Terveet Kädet esiintyy huhtikuussa itse festivaalilla Jyväskylän Ilokivessä, ja Kansanturvamusiikkikomissiosta polveutuva Radiopuhelimet ennakkoklubilla Lutakossa 20. maaliskuuta.

Tuoreemmista nimistä huhtikuun 16.–17. päivinä järjestettävän Jyrockin kotimaiseen kattaukseen kuuluvat muun muassa Manna, TV Off, Kaikukasti, The Souls ja Kiki Pau.

2000-luvulla Jyrock on kunnostautunut tuomalla Ilokiveen nousevia ulkomaisia indienimiä juuri ennen niiden leviämistä laajempaan tietoisuuteen. Ruotsalainen José González esiintyi Ilokivessä 2004, hänen maanmiesyhtyeensä Dungen 2005. Isomman rapakon takaa Jyväskylään on tuotu muun muassa Peaches (2001) ja Marissa Nadler (2007).

Juhlavuoden Jyrockissa ulkomaisia bändejä nähdään kolme: belgialainen popbändi Mintzkov, ruotsalainen diskovaikutteinen indiebändi Bye Bye Bicycle sekä niin ikään ruotsalainen popyhtye Masquer.

Jyrock Jyväskylän Ilokivessä 16.-17.4.

Lisää luettavaa