Kahleet poikki – haastattelussa Jori Sjöroos

JORI SJÖROOS julkaisee tänä vuonna sooloalbumin, jolla tekee kaiken itse, ja keikkailee ensi kertaa ”kunnolla” sitten Magenta Skycode -vuosien. Vestan viimevuotisen debyyttilevyn tuottajalla on myös uusi Roosberg-projekti Chisun kanssa.

04.06.2019

Vestaa haastateltiin tällä samalla palstalla hieman ennen esikoislevynsä julkaisua. Hän sanoi oppineensa sinun kanssa työskennellessään, että ”me ollaan kaikki sairaan epävarmoja ihmisiä. Kaikkia hävettää koko ajan — Mutta kun lopettaa itsensä vihaamisen edes hetkeksi, niin silloin voi tehdä, sillä hetkellä”.

”Tosi viisaasti sanottu nuorelta ihmiseltä. Epävarmuus ja itseinho on jollain tavalla pureutunut meihin voimakkaasti pienestä lapsesta asti, kun on joutunut olemaan vuorovaikutuksessa muun maailman, yhteiskunnan ja koulun kanssa. On teoria, jonka mukaan 95 prosenttia meissä on juuri näitä tuntemuksia ja viisi prosenttia tietoisuutta, jolla pystyt kyseenalaistamaan sitä. Niinä hetkinä, kun se viisi prosenttia saa niskalenkin, se tuo epävarmoista artisteista sen hyvän esiin, että vittu tämä on mahtavaa.”

Vestan vuosi 2018 oli aika huikea. Yllätyitkö siitä?

”Minulla on historiaa instant-hiteissä, olenhan ollut tekemässä Rusketusraidat-biisin, mutta myös pikkuhiljaa aukeavissa, kuten Magenta Skycoden palkkilevy (IIIII, 2006), josta tuli kultalevy nyt, 13 vuotta julkaisusta. Diggaan Vestassa siitä, että se ei ole mikään viikon päästä vanha juttu. Siinä on sitä ajattomuutta, mitä rakastan musiikissa ja kaikessa kulttuurissa. Siitä jää jotain ihmisille rauhassa löydettäväksi. Toinen vastaava kokemus oli PMMP:n toisen levyn (Kovemmat kädet, 2005) kanssa. En siis yllättynyt. Kun oltiin Sydneyssä tekemässä Vestan levyä (Lohtulauseita, 2018), puhuttiin, että ensi vuosi tulee olemaan sinun vuotesi – mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Samalla Sydneyn-reissulla minulle kirkastui myös oman albumini teema.”

Soololevystäsi piti tulla tuottajalevy vierailevilla laulajilla. Mitä tapahtui?

”Henkilökohtaisessa elämässäni tapahtui ero, jonka jälkeen jostain syystä aloin kirjoittaa ajatuksiani biisilyriikan muotoon. Sitä seurasi ahaa-elämys, että kirjoitan myös sanat levylle, ja jotta se olisi mahdollisimman henkilökohtainen, laulan itse. Tuottajalevy ei tuntunut enää yhtään oikealta. Tame Impalan albumi Currents (2015) tavallaan rohkaisi vielä enemmän, että tee vaan itse kaikki.”

Sadboi-singlen julkaisun yhteydessä jaoit somessa henkilökohtaisen tekstin muun muassa taipumuksestasi pettää kumppaneitasi. Miksi halusit ilmoittaa asian näin avoimesti, etkä esimerkiksi jättää sanoituksista tulkittavaksi?

”Koska Sadboi ei tule levylle, niin halusin vaan avata mistä on kyse. Albumista tulee hyvin tiukka kokonaisuus, ikään kuin trippi.”

Albumin pääteemaksi kerrot oman pimeän puolen hyväksymisen ja sitä kautta mahdollisesti terveemmän suhteen luomisen itsesi kanssa. Mitä tästä tutkimusmatkasta on jäänyt käteen?

”Suurimpana selitettävissä olevana teemana on freudilainen persoonallisuusteoria, persoonan rakenne: ego, superego ja id. Id on niin sanottu pimeä puoli, joka kuitenkin on vain energiaa. Se on puhdasta seksuaalisuutta, aggressiota ja luovuutta. Se on meillä kaikilla sisäänrakennettuna. Kun ego ja super­ego väistyvät eli tietoisuus katoaa, esimerkiksi kun humallutaan, niin jää vain se id. Sitten menet tuonne paneskelemaan ympäriinsä tai hakkaamaan nakkikioskille jengiä. Sen jälkeen ego sitten kommunikoi idin kanssa, että mitä tapahtui ja miksi tein noin, en ymmärrä. Kirkkain oivallus on ollut se, että se energia ja eläimellisyys on meissä. Sen kanssa pitää elää.”

Kirjoitit, että tämän sooloprojektin myötä olet avannut elämääsi rajoittaneita kahleita. Mitä tarkoitat?

”Minua on aina jännittänyt, mitä muut sanovat. Minut muistetaan sellaisena kenkiintuijottelevana ja ujona indiejäbänä, mutta se on kaukana omasta persoonallisuudestani ja siitä, millainen olen artistina. Aloitin vajaa pari vuotta sitten transsendenttisen meditaation ja huomasin, että teen elämässäni paljon asioita, jotka eivät tunnu oikeilta. En kutsu sitä herätykseksi, mutta havahduin, että olen elämän puolivälissä, mihin olen oikein menossa. Rajoitukset, mitä olen kokenut, johtuvat vain ja ainoastaan siitä, että olen pelännyt, mitä muut ihmiset ajattelevat siitä kuka olen ja mitä teen. Meillä on yksi lyhyt elämä, kannattaa tehdä asiat juuri niin kuin itse haluaa. Vaikka se olisi ihan vitun naurettavaa.”

Tähänkin liittyen, olet tällä hetkellä asemassa, jossa keltainen lehdistö raportoi yksityiselämästäsi ja sitä kommentoidaan keskustelupalstoilla. Miltä se tuntuu?

”Hmm. Ei se oikeastaan tunnu miltään.”

Jännittääkö näin henkilökohtaisen albumin julkaisu?

”Jännittää. Mutta samalla olen, että hei, nyt mennään.”

Sadboi kuulostaa tyyliltään nyt pinnalla olevalta emoräpiltä. Onko se mielestäsi mielenkiintoista musiikkia?

”Kuulostaa tosi kylmältä ja tylsältä, mutta genret eivät merkitse minulle mitään. Jos kuulen hyvää musiikkia, niin noteeraan sen. Olen aina ollut suuri räppifani, ja hyvä räppi inspiroi minua. Travis Scottin lyriikat eivät ole kovin tärkeitä, toisin kuin vaikkapa Kendrick Lamarilla, mutta hänen tuotantonsa, träkkimaailmansa ja miten siellä käytetään lauluääntä on innovatiivista.”

Laitoit Instagramiin kuvan motivaatiojulisteestasi, johon olet kirjoittanut sinua inspiroivien henkilöiden nimiä, kuten Travis Scottia tuottanut Mike Dean, Draken hovituottaja 40, Aphex Twininä parhaiten tunnettu Richard D. James ja Migos-hittejä tehtaillut Metro Boomin. Tehdäänkö Suomessa sinua inspiroivaa musiikkia?

”Tehdään! Tässä maassa täysin omaa luokkaansa megaisoista nimistä ovat Jurek ja Chisu. Olen yrittänyt miettiä ja analysoida heidän tapaansa tehdä. Siinä on jollain tapaa totaalisen aitoa ja puhdasta luovuutta. Kuulen sen heidän tekemästään musiikista.”

Sinulla on Chisun kanssa projekti nimeltä Roosberg. Sen musiikkia kuullaan uudessa Muumi-sarjassa ja sen soundtrackillä. Miten projekti sai alkunsa ja mitä muuta on luvassa?

”Fullsteamin Virpi Immonen pyysi meiltä biisiä Muumi-projektiin. Onnistuttiin tekemään todella vaivattomasti kappale, joka sopii teemaan ja on ainakin meidän mielestä tosi taianomainen. Varmasti tehdään jatkossa lisää musiikkia. Se voi olla kaikkea teknosta Hans Zimmerin soundtrackien maailmaan.”

Muumi-soundtrackille tekemänne biisi The Author viittaa itseensä Tove Janssoniin. Tekstissä kehotetaan kuulijaa kirjoittamaan itse oma tarinansa. Millainen on Jori Sjöroosin tarinan seuraava luku?

”Vitun hyvä kysymys. 2019 tulee olemaan sellainen suuri kahleidenrikkomisvuosi. Seuraavan viiden vuoden aikana tulen vihdoin toteuttamaan ne unelmat, jotka ovat olleet kytemässä 10–15 vuotta.”

Fakta

– Jori Sjöroos, syntynyt 24.9.1976 Turussa.
– Oli PMMP:n (2002–2013) pääasiallinen säveltäjä ja tuottaja. Tuottaa Vestaa.
– Pyörittää perustamaansa Solina-levymerkkiä Tom Riskin kanssa.
– Yhtyeensä Magenta Skycoden (2005–2014) debyyttialbumi IIIII (2006) myi kultaa helmikuussa 2019.
– Tammikuussa 2019 Jori Sjöroosin nimellä julkaistu Sadboi-single enteilee myöhemmin ilmestyvää albumia, mutta ei löydy levyltä.
– Muita projekteja mm. Rooxx ja Roosberg (Chisun kanssa).
– Oli toinen Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalin musiikin säveltäjistä.

Lisää luettavaa